„Servisní služby se stanou nedílnou součástí individuálního bydlení,” předpovídá architekt Vlado Hrivňák

Petr Woff, 11.10.2019

 

Rodinné domy budou mít svoje servisní techniky, programátory a možná také recepční. Ovšem architekti jsou na probíhající technologické a legislativní změny dávno připraveni, říká Vlado Hrivňák, který navrhuje lidské domovy a přitom vytváří prostor.

NO-A. Vlado Hrivňák (na úvodní fotografii sedí z našeho pohledu vlevo) společně s Ľubomírou Jindrovou (na úvodní fotografii vpravo) vedou volné architektonické sdružení (viz www.no-a.eu), které se jmenuje trochu provokativně. Jakoby konformistům, jež může dráždit jejich originální styl, vzkazovali: „No a? Inspirujeme se životem. Preferujeme čistý design. Materiály volíme pečlivě. Záleží nám na detailech.” 

Vlado Hrivňák od klientů očekává upřímnost, například pokud jde o jejich finanční rozpočty, aby mohl navrhovat odpovídající a přitom nápadité projekty. Investory, kteří mají nerealistická očekávání a nejsou ochotni svoje představy rozumně korigovat, jinak odmítá. „Dělám kontextuální práci – jednou spočívá v silném prostorovém konceptu uvnitř domu, jindy ve vztazích s okolím. A přitom zároveň vytvářím prostor, ve kterém se mohou realizovat další lidé,” říká mladý architekt.

 

 

V době, kdy leckdo má radikální názor na leccos, zaujímá vyvážená stanoviska. „Díky dotacím má řada lidí lepší vytápěcí systém, zateplený nebo rovnou pasivní dům, zelenou střechu… Ale taky se kvůli tomu trochu pokřivil trh,” odpovídá na otázku, jestli státem řízené přerozdělování peněz může být prospěšné.

Věcně hodnotí také pravidla, podle kterých se v Evropské unii bude stavět od roku 2020: „Jde především o technickou záležitost, o čísla a výpočty. Je tady spousta šikovných lidí, kteří vědí, jak se s touto výzvou vypořádat. Architektura se pasivním domům přizpůsobila už před 10 – 15 lety.”

 

 

V technologické oblasti vypichuje trojici trendů: koordinaci, měření a regulaci. „I takzvané chytré domy vyžadují a budou vyžadovat lidskou obsluhu, ale v jiné míře a odlišným způsobem, než tradiční stavby,” poznamenává Vlado Hrivňák. Přitom hovoří také o profesionální dělbě práce: “K servisním technikům přibudou programátoři a možná i recepční. Individuální stavění se stane službou pro širší masy.”

Architektonické sdružení NO-A má na kontě řadu projektů, v různých krajích České republiky: od bytů, bytových a rodinných domů, přes kanceláře a hotel, až po hipocentrum (komplex soustředěný kolem koní). Nyní se chystá na svůj první rodinný dům, který díky inteligentní elektroinstalaci bude zároveň „smart”, tedy spíše pečující, než vyžadující lidskou obsluhu.

 

„V zásadě pracuji s vyzkoušenými běžnými technologiemi,” vysvětluje Vlado Hrivňák. Díky profesionální analýze klientských potřeb, studii, projektu a realizaci má ovšem vzniknout hezký, útulný a přitom uživatelsky přívětivý dům.

Kampak se vlastně představitel architektonické skupiny NO-A vrací poté, co zamkne dveře svojí kanceláře v jihomoravské Kuřimi? „Svoje bydlení vnímám jako intimní věc, kterou nechci sdílet s anonymním světem. Tím více si však vážím klientů, kteří nám umožňují, abychom jejich domovy po realizaci nafotili.” Na vizualizacích vidíme ukázku – nedávno postavený rodinný dům, jehož fotografie budou následovat po posledních úpravách okolního terénu.

Smarteon

Technologická společnost Smarteon Systems s.r.o. sídlí na Moravě, působí však i v Čechách a ve Spojených arabských emirátech. Její zakladatelé milují své chytré domy, ve kterých žijí více než 10 let. A mezitím začali bezstarostné a pohodlné bydlení dopřávat i dalším lidem.

Společnost Smarteon navrhuje a instaluje inteligentní elektroinstalaci, díky které všechny spotřebiče, přístroje či technologie fungují automaticky podle potřeb svého majitele. Specializovaný tým projektantů, elektrikářů a programátorů pracuje na běžných rodinných domech, i na vilách, jejichž cena dosahuje milionů eur. Často řeší problémy, které vznikly, pokud byla inteligentní elektroinstalace navržena a instalována neodborně, běžnými řemeslníky. Každý dům nastavuje podle představ konkrétního zákazníka, a navíc zajišťuje komplexní poprodejní servis, daleko nad rámec běžné záruky.

Smarteon používá komponenty rakouské společnosti Loxone, od které získal nejvyšší hodnocení: Flagship Partner, jako jediný na Moravě a Blízkém východě. Má ambici stále růst a stát se předním světovým dodavatelem chytrých elektroinstalací.

Více informací na: www.smarteon.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba