TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  11.10.2019 10:43:51, aktualizováno 12.10.2019 10:43:51

Komise schválila reformu důchodů. Jak bude systém nově vypadat?

Komise pro spravedlivé důchody odsouhlasila na pátečním jednání plán na reformu důchodového systému. První pilíř se má rozdělit na solidární část, hrazenou z obecných daní, a zásluhovou, hrazenou z pojištění. Co to bude znamenat pro důchodce?

Česko stárne a seniorů přibývá rychleji než pracujících. Proto se musí současný důchodový systém změnit, podle expertů bude brzy neudržitelný. Je totiž založen na průběžném způsobu financování. To znamená, že lidé v produktivním věku v důsledku hradí penze důchodcům.

Z hrubé mzdy totiž lidé odvádí důchodové pojištění, z něhož se pak penze vyplácejí. Už nyní ale tyto peníze nestačí, a tak musí stát důchody financovat i z jiných zdrojů. O tom, jak by měl model vypadat v budoucnu, právě v pátek jednala Komise pro spravedlivé důchody.

Aktuální výši odvodů zaměstnanců a zaměstnavatelů najdete v daňové kalkulačce

Členové komise se shodli, že by se na novém systému mělo začít co nejdříve pracovat. Podle něj by se měl současný průběžný pilíř rozdělit na nultý solidární a první zásluhový. Nultý pilíř by byl hrazen ze státního rozpočtu, zatímco zásluhový z důchodového pojištění.

Podle šéfky komise Danuše Nerudové by solidární část mohla činit šest až deset tisíc korun. Druhá část by se vypočítávala podle předešlých výdělků. Přesnou podobu reformy chce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představit v polovině prosince.

Výpočet důchodů by byl podle odborníků v tomto případě navíc srozumitelnější pro samotné penzisty. Solidární část by mohla sloužit jako minimální důchod, který by byl pro všechny důchodce stejný. Měnila by se tak jen výše zásluhového pilíře.

 

Průměrný důchod v příštím roce vzroste o 900 korun. O kolik se zvýší letošní důchod se můžete podívat v naší kalkulačce.

 

 

Řekli o důchodech

Švejnar o neudržitelném důchodovém systému

Prohlášení ministryně Jany Maláčové (ČSSD) o tom, že bez věkového zastropování odchodu do důchodu budou lidé chodit z práce rovnou do rakve, je podle ekonoma Jana Švejanara sice přehnané, ale současný důchodový systém je podle něj neudržitelný - namísto zastropování přijde jiné nepopulární řešení: důchody budou růst pomalu, pokud vůbec. Bude tam další nešťastný efekt: mladí lidé, kteří budou zatížení daněmi velice silně budou mít tendenci jít do světa, myslí si.


 

Jak by měla vypadat reforma důchodového systému? | Pro a proti

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce jako nultý pilíř důchodového systému zavést minimální důchod. Dokázal by překlenout spory mezi zastánci fondového a průběžného důchodového systému? A jak by v budoucnu měly vypadat další pilíře důchodového systému? O tom diskutují poradce ministryně Michal Pícl (ČSSD) a hlavní ekonom Liberálního institutu Jiří Nohejl.

Zámečník: Reformu bychom zaplatili, kdybychom nedávali slevičky. Jenže slevičky mají Češi rádi

ČSSD je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové připravena navrhnout zvýšení daní pro právnické osoby, aby bylo na zvýšení důchodů. Chtěla by také rozšířit systém na tři pilíře důchodového spoření. Návrhy reformy chce probrat se všemi stranami. Budou tyto změny fungovat a zajistí stabilitu penzí? Hostem je ekonom Miroslav Zámečník.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

14.10. 14:38  Nomenklaturní deformace dnešních důchodů (Ing. Iwan Waj)
13.10. 12:35  Ing. (Libor Nezbeda)
12.10. 17:05  přidání nového příspěvku (afrikan)
11.10. 21:17  důchody (Jizerák)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688