Makroekonomika  |  11.10.2019 12:40:56

Probíhající rozepře Prahy a Číny bude Česko stát zhruba 23 miliard korun

Probíhající rozepře Číny a Prahy se promítne do českého hrubého domácího produktu negativně. Tuzemskou ekonomiku tedy poškodí. To je vlastně zákonitost každého takového zhoršení vztahů dvou zemí. Vyčíslení škody je odvislé od intenzity rozepře v nadcházející době. I ve světle zhoršujícího se vztahu Spojených států a Číny je třeba předpokládat, že dojde k útlumu ekonomických vazeb Číny a Česka, které je vojenským spojencem Spojených států.

V základním scénáři je předpokladem, že finanční dopad útlumu těchto vazeb bude v procentuálním vyjádření zhruba poloviční v porovnání s dopadem útlumu ekonomických vazeb Česka a Ruské federace, který nastal po roce 2014 v souvislosti se sankcemi Západu vůči Rusku. Sankce a ruské protisankce byly uvaleny kvůli konfliktu na Ukrajině a anexi Krymu. Rusko bylo v té době ale také zasaženo ekonomickým zpomalením, které nesouviselo přímo se sankcemi, leč bylo například důsledkem citelného poklesu cen ropy na světovém trhu v letech 20142015. Což je ale také případ Číny, byť v menší míře. I Čína vedle obchodní války s USA čelí problémům, které existují zcela nezávisle na obchodní válce a zhoršování vztahu se Západem, například enormnímu zadlužení tamní podnikové sféry.

Mezi lety 2014 a 2016 poklesl dolarový objem českého vývozu do Ruska o zhruba 44 procent. Předpokládejme tedy, že dolarový objem vývozu do Číny klesne do roku 2021 postupně o 22 procent. To odpovídá ztrátě na straně tuzemských vývozců v souhrnné výši 18,7 miliardy korun. Zhoršení vztahů mezi Prahou a Čínou poznamená zejména přímé exportéry do Číny než reexport, který bude v Číně méně spojován s probíhající rozepří. Poškozeni budou například tuzemští vývozci chemických látek, čerpadel, elektronických zařízení či motorových vozidel nebo jejich částí.

Neblaze dotčena bude také obchodní výměna v segmentu služeb, kde na straně českého vývozu hraje prim segment cestovního ruchu. S poklesem zájmu čínských turistů o Česko a snížením jejich útrat v tuzemsku za ubytování, stravování či třeba suvenýry a nákupy dalšího zboží budou spojeny náklady, které v příštích dvou letech celkovou ztrátu české ekonomiky z probíhající rozepře Prahy a Číny „zaokrouhlí“ na dvacet miliard korun.

V Česku se také kvůli rozepři neuskuteční v příštích dvou letech část přímých zahraničních investic Číny, která by se tu jinak realizovala. V roce 2018 podle údajů CzechInvestu narostly přímé zahraniční investice Číny v ČR o 3,7 miliardy korun. Rozepře Prahy a Číny tak připraví v příštích dvou letech českou ekonomiku o přímé zahraniční investice Číny v souhrnu za 2,5 miliardy korun.

Rozepře tak českou ekonomiku v letech 2020 a 2021 vyjde v souhrnu na zhruba 23 miliard korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

15.10. 21:55  Praha (Budoucí zbohatlík)
15.10. 21:53  Praha (Budoucí zbohatlík)
11.10. 18:17  Ztráty... (Ladislav Strnad)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688