Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.10.2019 09:19:20

Rozbřesk: Británie a Irsko blízko dohodě?

Včerejší nižší česká inflace (2,7%) by měla ČNB spíše uklidnit a potvrdit centrálním bankéřům, že v tuto chvíli není zapotřebí se sazbami pohybovat ani jedním směrem. Stejně si to přeložily i trhy, a proto koruna neměla zrovna na růžích ustláno. Domácí inflační tlaky jsou sice stále relativně vysoké, ale jsou pravděpodobně i podle včerejších čísel za vrcholem. A z pohledu ČNB je na druhé straně kompenzují výrazná geopolitcká rizika a do recese mířící Německo. A právě geopolitika se opět ke konci týdne dostává do centra dění a poněkud překvapivě ne v negativním slova smyslu.

Zásadní zpráva přišla z Británie, kde se setkal britský premiér Boris Johnson a irský premiér Vadakar a poměrně překvapivě oba konstatovali, že jsou blízko dohodě. Pokud se ovšem britský premiér rozhodl udělat ústupek Irsku a chce dát v dohodě zelenou variantě s bezcelním Irskem a kontrolami mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království (jak spekulují The Times), může to být z jeho strany pouze taktická hra. Ví totiž, že v bristkém Parlamentu může narazit taková varianta na odpor spojeneckých poslanců ze severoirské DUP. A pokud bristký parlament zamítne vyjednanou kompromisní dohodu, vyhne se Boris Johnson pro něj ponižujícímu doprošování Bruselu o další odklad a vinu za krach brexitu hodí alespoň částečně zpátky na parlament…..uvidíme tedy, zda výrazné zisky libře vydrží.

Současně s tím včera jako by trochu tály ledy i na poli obchodních válek. Donald Trump oznámil, že se dnes (2:45 odpoledne) setká s čínským viceprezidentem. Navíc během odpoledne poslal tweet o tom, že obchodní jednání probíhají “velice dobře”. Je ale dobře známo, že není nic staršího než včerejší tweet Donalda Trumpa, a tak i optimismus na obchodní frontě nakonec může mít pouze jepičí život...

TRHY
CZK a dluhopisy

Slabší domácí inflace včera českou korunu oslabila až do blízkosti 25,90 EUR/CZK. Dnes by však minimálně po ránu optimismus ohledně obchodních válek i brexitu měl celé střední Evropě pomoci k mírnému optimismu.

Zahraniční forex
Nečekaný zvrat v jednání o brexitu a naděje vkládaná do dnešního setkání prezidenta USA Trumpa čínského vice premiéra povzbudily libru, euro a také výnosy dluhopisů. Jestliže obchodní dohoda mezi USA a Čínou je velmi nejistá, tak daleko povzbudivější se jeví kauza brexitu. Včera se totiž sešel britský premiér Johnson a irský premiér Vadakar přičemž po jednání se oba vyjádřili, že jsou obě země na cestě k dohodě ohledně sporného řešení irské hranice, která je stále neuralgickým bodem ve vyjednávání brexitové dohody. Ačkoliv jde jen o slovní vyjádření, tak libra na tato slova reagovala dramatickým posílením a euru se dále podařilo připsat si další zisky nad hranicí 1,10. Dnes, kdy má dojít k jednání mezi hlavními vyjednavači Velké Británie (Barclay) a EU (Barnier) se uvidí nakolik byla včerejší reakce přehnaná. Pokud by se ovšem i po tomto jednání rýsovala dohoda mohlo by jít o zásadní průlom, jež může mít fatální důsledky pro řadu aktiv, zejména v Evropě. Pravdou nicméně zůstává, že novou dohodu by musí schválit všechny země EU a britský parlament, takže opatrnost je na místě.

Ropa
Cena ropy Brent včera vyskočila o jeden dolarnad 59 USD/barel. Impulsem byl tentokrát komentář šéfa OPECu, Mohammada Barkinda, který signalizoval ochotu dále intervenovat ve prospěch stability ropného trhu. S ohledem na nepříznivý výhled na globální poptávku a s tím spojený očekávaný převis ropy na trzích (což včera mimojiné potvrdil také měsíční report samotného kartelu OPEC) by tak ke klíčovému rozhodnutí ohledně produkční politiky pro rok 2020 mohlo dojít již v prosinci.

Jaké má kartel, potažmo širší aliance OPEC+ možnosti? Za prvé se nabízí preemptivní prodloužení škrtů na celý rok 2020 (doposud do března příštího roku), což se z našeho pohledu jeví jako nevyhnutelná nutnost, pokud nebude chtít kartel riskovat prudký propad cen. Ve hře je ale také zpřísnění těžebních omezení (aktuálně 1,2 mil. barelů denně), a to zvláště v situaci, kdy ani nadstandardní disciplinovanost nepomáhá ropě k výraznějším ziskům. Na takovém postupu nicméně zatím zdaleka nepanuje koncensus, a případný dodatečné náklady by tak zřejmě musela nést z drtivé většiny sama Saúdská Arábie.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688