Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.10.2019 19:00:06

Tahle akcie opravdu nabízí jedinečný příběh

Osm bank z Wall Street podle CNBC v pondělí představilo své analýzy akcií společnosti SmileDirectClub. Všechny s doporučením kupovat, akcie přitom od svého nedávného IPO odepisuje asi 36 %. Příběh hodný pozornosti. I proto, že firma nabízí přelomovou věc.

SmileDirectClub vyrábí a prodává zubní rovnátka, bělící gely a podobné produkty. A k tomu poskytuje ojedinělé služby, o těch ale až níže. Podle Credit Suisse by firma měla dosáhnout ziskovosti v roce 2020. J.P. Morgan tvrdí, že SmileDirectClub svým modelem řeší problémy, které na trhu ortodontických potřeb a služeb prý existují celá desetiletí. Tedy zejména vysoké náklady a velká spotřeba času. Bank of America zase hovoří o dlouhodobém růstu tržeb a velkém tržním potenciálu. UBS odhaduje, že tržby porostou do roku 2023 o 50 ročně. CNBC pak připomíná, že po IPO existuje období, kdy velké investiční společnosti nedávají svá doporučení na danou akcii, u této společnosti toto období skončilo právě tento týden. A tím se rozjela ona vlna pozitivních doporučení.

Jak to je s fundamentem firmy? Pohled na finanční výsledky firmy ukazuje, že SmileDirectClub prodělává na úrovni provozního toku hotovosti, v roce 2017 to bylo 30 milionů dolarů, za posledních 12 měsíců 165 milionů dolarů. Po investicích byla firma v záporu 240 milionů dolarů. Kapitalizace společnosti dosahuje 4,3 miliardy dolarů. Scénářů vývoje volného toku hotovosti, který by současnou kapitalizaci ospravedlnil, vymyslíme samozřejmě celou řadu. Následující graf ukazuje jeden z nich:



V tomto scénáři předpokládám, že volný tok hotovosti bude ještě jeden rok v záporu, pak se z nuly začne prudce zvedat a ke konci období se stabilizuje na mírně rostoucích 350 milionech dolarů. Co by vlastně mělo takový prudký růst a zlom v hospodaření generovat? V úvodu jsem obecně hovořil o produktech a službách firmy. Dohromady je to nazýváno teledentistry, tedy jakési dentální služby „na dálku“. Například přes internet za pomocí speciálních kamer. Žádné návštěvy ordinací, ale „udělej si sám“ za pomocí odborníka.

Keith Speights k tomu na stránkách Fool.com píše, že oficiální asociace dentistů v USA se proti takovému produktu a službám staví negativně a firma se dokonce v některých státech kvůli tomu soudí. Výsledky těchto sporů by pak mohly významně ovlivnit její další úspěch. A investor také dodává, že v USA používá rovnátka méně než 1 % lidí z těch, kteří by mohli. Příčinou je zmíněná vysoká cena tradičních metod. Podle toho tu tedy je potenciál obrovský.

Dnes je velkou módou označovat se za technologickou společnost a hovořit o revolucích na trhu, na kterém se daná firma pohybuje. SmileDirectClub ale takovou rovnátkovou revoluci možná nakonec provede a její „příběh“ je podle mne skutečně ojedinělý. Vedle příběhu je ale nutno dívat se i na čísla. Jak ukazuje výše uvedený graf, její hospodaření by se i na ospravedlnění současné korigované kapitalizace stále muselo mohutně zlepšit. Docela jí přeju, aby se to povedlo. Hlavně kvůli těm, kteří by si díky ní mohli dovolit to, co jinak ne.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

22.01.2024Příběh lidského pokroku je příběhem energie Research (Česká spořitelna)
06.03.2022Šimčák (Amundi): Letos bude opravdu důležité vybrat ty správné akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
29.11.2021Akcie: Opravdu se čekalo na omikron? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688