Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.10.2019 13:57:04

Albanesi: Za ekonomickými záhadami hledej ženu


V americké ekonomice byly během posledních čtyř desetiletí zřejmé tři významné trendy. Probíhalo stále ne plně vysvětlené zpomalení tempa růstu produktivity, došlo k takzvanému velkému uklidnění a probíhala oživení, během nichž se nevytvářelo mnoho nových pracovních míst. Na stránkách VoxEU to tvrdí ekonomka Stefania Albanesi.

Podle jejího názoru se většina souvisejících analýz zaměřovala na vliv vývoje produktivity na poptávku po práci. Ona sama ale navrhuje jinou perspektivu. Podle ní došlo nejdříve k růstu míry participace žen a následně ke stabilizaci jejich podílu na pracovní síle. Šlo o jeden z nejvýznamnějších poválečných ekonomických jevů. Pokud jej ignorujeme, nemůžeme plně pochopit vývoj ekonomického cyklu.

V roce 1960 dosahovala participace žen v USA 37 %, vrcholu dosáhla v roce 1997 na 61 %. Tento posun významně přispěl k růstu počtu odpracovaných hodin na obyvatele, ke kterému došlo v sedmdesátých a osmdesátých letech. Ačkoliv tento jev zůstává stranou zájmu ekonomů, Albanesi tvrdí, že pomáhá vysvětlit těžko objasnitelné jevy, jako je zmíněný pokles tempa růstu produktivity.

Produktivita měřená jako produkt na odpracovanou hodinu začala ztrácet na dynamice na počátku sedmdesátých let. Tento trend byl jen krátce přerušen v polovině let devadesátých. Stále se jedná do značné míry o záhadu, „většina pravděpodobných vysvětlení poukazuje na demografický vývoj a technologie.“ Ekonomka ale ukazuje následující graf, který srovnává hodiny odpracované ženami a produktivitu práce (u obojího jde o tempa růstu):

Obě proměnné vykazují jasný negativní vztah, a to zejména před rokem 1995. Jelikož ženy vstupující do pracovní síly měly většinou nižší vzdělání a menší pracovní zkušenosti, není podle ekonomky překvapivé, že docházelo k tomu, co popisuje obrázek. Po roce 2000 už ale podle ní ženy přispívaly k růstu produktivity a tento trend by měl díky vyššímu vzdělání žen pokračovat.

Ženy měly podle ekonomky vliv i na vznik takzvaného velkého uklidnění – období snížené volatility hlavních makroekonomických proměnných začínající kolem roku 1983. Hodiny odpracované ženami totiž vykazují menší cykličnost a nižší korelaci s vývojem produktu. Detailnější pohled ovšem ukazuje, že stabilní byla zaměstnanost žen zejména během recese, naopak během oživení rostl počet jejich odpracovaných hodin rychleji než u mužů. Především pro ně tak platí, že oživení byla bez tvorby pracovních míst.

Zdroj: VoxEU

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688