Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.10.2019 10:54:42

Frost: Velké technologické firmy se tlačí do financí, přinesou nová rizika a výhody


Velké technologické společnosti vstupují do světa financí a mají přístup k obrovskému množství dat. To jim podle Jona Frosta a jeho kolegů stojících za studií „The emergence of Big Tech in financial intermediation“ dává velkou konkurenční výhodu. Příkladem posunu tímto směrem může být Facebook a jeho projekt digitální měny Libra. V Číně zase společnost Tencent nabízí řady finančních služeb. Podobné společnosti podle ekonomů obvykle začínají s platebními službami, které poté rozšiřují na půjčky a spořící instrumenty. Co může tento trend přinést?


Hlavní výhodou technologických firem jsou jejich existující systémy a sítě. Podle výzkumu ekonomů nyní služby fintech společností generují asi 1 % úvěrů poskytnutých globálně soukromému sektoru, nicméně tento podíl se stále zvyšuje. V řadě zemí pak poskytují úvěry milionům lidí. Od bank se liší dvěma zásadními způsoby: Za prvé, mají loajální zákaznickou bázi, která používá jejich tradiční služby, například sociální sítě. A za druhé pracují s velkým množstvím dat a na jejich zpracování používají například umělou inteligenci.

Následující graf ukazuje vývoj úvěrů poskytovaných fintech společnostmi, a to jak velkými technologickými firmami (modré sloupce), tak jinými firmami v tomto odvětví:



Podle ekonomů pak rozdíly v tom, jak moc se v dané zemi uplatňují fintech společnosti, pramení z rozdílů v příjmech a struktuře finančního systému. Platí, že čím výše jsou příjmy a čím méně konkurenční prostředí vládne v bankovním systému, o to větší je aktivita fintech společností obecně. A ještě více to platí o velkých technologických firmách poskytujících finančních služby.

Ekonomové ve své studii také porovnávali efektivitu poskytování úvěrů ve vztahu k počtu defaultů. Zjistili, že rating prováděný na základě zpracování dat a strojového učení si vede lépe než tradiční úvěrové procesy. „Jde ale jen o předčasný závěr, protože je třeba posoudit tuto efektivitu napříč celým ekonomickým cyklem,“ dodávají ekonomové.

„Rychlý růst fintech společností přinese řadu výhod, ale také rizika pro bankovní systém budoucnosti. Tyto společnosti mohou zvýšit konkurenci a přispět k efektivitě finančních služeb. Ale stejně tak může nakonec dojít ke koncentraci tržní moci a vzniku nových nesymetrických rizik,“ uzavírá studie.

Zdroj: VoxEU


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688