ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  08.10.2019 08:33:46

Ranní glosa: První známky zpomalování české ekonomiky

Nová sada srpnových dat zveřejněná včera nevyznívá pro českou ekonomiku až tak zle. Meziroční výkon průmyslu byl sice slabší, nicméně se zpomalováním tohoto největšího tuzemského odvětví se počítalo. Dalo by se vlastně říct, že to dopadlo ještě o něco lépe, než se očekávalo. Oproti loňskému srpnu se výroba snížila o 1,2 %, přičemž ve srovnání s předchozím měsícem jen o 0,1 %. Navíc produkce automobilového průmyslu jako největší části tohoto odvětví dokonce vzrostla o 4,5 %. Když vezmeme v úvahu, že ve všech automobilkách právě v tomto měsíci probíhaly dovolené (loni byly v červenci), jde o úctyhodný výsledek. Zvlášť s ohledem na padající evropský automobilový trh, kam směřuje většina tuzemské produkce. Sázka výrobců na nové modely se tak evidentně stále vyplácí, a tak jako jedni z mála dokážou zvyšovat svoje tržní podíly.

Úspěšný měsíc za sebou z pohledu výroby a nových zakázek nemají pouze výrobci dopravních prostředků, ale i elektrických strojů a zařízení, kteří reprezentují další velmi významnou část tuzemského průmyslu. Skoro by to vypadalo, jako by se nás útlum evropské ekonomiky či recese té německé vůbec nedotýkal. To by ovšem nesměla být zbývající většina průmyslu v červených číslech, a to jak z pohledu produkce, tak i nových objednávek. Příkladem budiž výroba elektroniky a PC nebo tradičního reprezentanta české ekonomikykovů. Takže vezmeme-li v úvahu průmysl jako takový, i když si nevede zdaleka tak zle, jak třeba už dlouho naznačovaly indexy nákupních manažerů nebo průzkumy nálad, vzpruhu pro ekonomický růst od něj čekat v tuto chvíli nemůžeme. Proto v něm vidíme jeden z důvodů, proč budou výsledky české ekonomiky ve druhé polovině roku horší než v té první.

A příliš toho nelze zřejmě čekat ani od stavebnictví, které má za sebou tentokrát už docela slabý výsledek. Takže růst bude i tentokrát především v režii služeb. Jak dopadly v srpnu, se teprve dozvíme, avšak už nyní si nelze nevšimnout zpomalení růstu tržeb třeba v dopravě, telekomunikacích nebo hotelech a restauracích. Hlavní roli si tak zřejmě díky domácí poptávce udrží obchod. A jeho výsledky nás čekají už dnes v devět hodin.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688