Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.10.2019 08:04:25

Recese v německém průmyslu pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu)


Srpnová data z českého průmyslu sice nenadchla, ukázala ale na odolnost automobilového sektoru. Obáváme se ale, že pozitivních zpráv z německého průmyslu se jen tak nedočkáme, což potvrdí dnešní ranní data za srpen, a za Q3 19 budeme konstatovat technickou recesi v Německu. Odpoledne se pak dočkáme slabých PPI ze Spojených států.

Riziko hlubší recese v německém průmyslu roste

Bojíme se, že receseněmeckém průmyslu nejenom že pokračovala i v srpnu, ale že se zřejmě překlopí do roku 2020. Otázkou zůstává, zda je již překonána krizeněmeckém automobilovém průmyslu. Obáváme se, že německá ekonomika jako celkem během Q3 19 vykázala nepatrný pokles, což by znamenalo technickou recesi u našich západoevropských sousedů.

Dynamika cen průmyslových výrobců byla v září utlumená. Navzdory útoku na saudskoarabské rafinérie zářijové ceny pohonných hmotUSA zamířily v průměru dolů. Na konci září sestupný trend akceleroval, což vytváří i pro říjen předpoklad slabých cenových tlaků na straně průmyslových producentů.

Euro na úvod týdne lehce silnější

Po dopoledních ztrátách v souvislosti s nepříznivým číslem německých průmyslových objednávek za září se euro ve zbytku včerejší seance zotavovalo. Nakonec ale své zisky neudrželo a den zavřelo v podstatě beze změny. Dolaru v průběhu americké seance pomohla zpráva, že Čína je připravena uzavřít částečnou obchodní dohodu se USA v oblastech, kde se shodují. Témata, nad kterými nepanuje shoda, by se řešila v průběhu příštího roku.

Stále robustní trh práce dělá maloobchodníkům radost

Maloobchodní tržby by měly v srpnu vykázat relativně solidní výsledek. Trh práce zůstává napjatý (viz níže), mzdy i v reálném vyjádření nadále solidně rostou. Údaje o registracích aut ukazují na růst prodejů. Na druhou stranu spotřebitelská důvěra se zvolna snižuje, výběr dovolených v letních měsících a meziroční nevýhoda chybějícího pracovního dne budou v srpnu výsledek tržeb snižovat.

Podíl nezaměstnaných měřený MPSV se ani v září velmi pravděpodobně nezměnil a setrval poblíž 2,7 %. Číslo potvrdí přetrvávající napětí na tuzemském pracovním trhu. V příštích měsících by se již míra nezaměstnanosti měla pomalu zvyšovat, ale pouze ze sezónních důvodů.

Regionální měny na úvod týdne pod tlakem

Středoevropské měny se včera ocitly pod výprodejním tlakem a ruku v ruce společně oslabovaly. Forint a zlotý ztrácely v odpoledních hodinách zhruba třetinu procenta, koruna se čtvrtinou procenta lehce zaostávala. Její kurz se z ranních kotací těsně nad 25,70 CZK/EUR posouval na dohled hladiny 25,80 CZK/EUR.

Tuzemská srpnová data z reálné ekonomiky podle očekávání nijak nenadchla a do značné míry kompenzovala naopak dobrý červencový výsledek. Celkovými čísly zamával kalendářní efekt (letošní srpen měl o jeden pracovní den méně) i celozávodní dovolené. Zejména na průmyslové výrobě pak je vidět ochabující zahraniční poptávka. Slabší byla především produkce v elektrotechnickém a kovodělném průmyslu. Překvapivě odolný zůstává automobilový sektor, což se projevilo i na exportech a ve finále překvapivě vysokém přebytku srpnové bilance zahraničního obchodu. Podrobnější komentář ke včerejším datům naleznete zde http://bit.ly/2OovkcF.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.



Přečtěte si také:

19.03.2024Útlum německé ekonomiky pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
28.04.2023Recese v eurozóně se vzdaluje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688