Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.10.2019 14:20:59

Pictet: Pouhá technická recese k fiskálnímu uvolnění v Německu nepovede


„Po letech extrémně uvolněné monetární politiky se objevuje řada názorů, podle kterých by měla přijít na řadu politika fiskální,“ tvrdí investiční společnost Pictet. K těmto názorům se řadí i Mezinárodní měnový fond, který k hodnocení německé a švýcarské ekonomiky přidává také pobídku k uvolnění fiskální politiky, které by snížilo tlak vytvářený na politiku monetární. Je možné, že by Němci a Švýcaři jeho výzvu vyslyšeli?


Podle Pictetu jsou tyto dvě země příkladem těch, které mají „fiskální prostor, ale nejsou moc ochotny s jeho využitím“. ECB i švýcarská centrální banka SNB přitom sledují „politiku extrémní akomodace“, a to již řadu let. Podle Pictetu nebylo v těchto dvou zemích i přes současné zpomalení stále dosaženo „prahu bolesti“ a voliči v obou zemích také podporují dodržování přísných rozpočtových pravidel, která mají za cíl snížení vládního dluhu. Jeho výši u obou zemí popisuje následující graf:

Švýcarsko a Německo jsou otevřenými ekonomikami, a tudíž jsou značně vystaveny vnějším šokům, včetně nejistoty v globálním obchodě. Pictet se domnívá, že čím déle bude trvat slabost globálního výrobního sektoru, o to ohroženější bude domácí poptávka v těchto dvou zemích. Ta přitom představuje pilíř obou hospodářství. Vedle krátkodobých faktorů je pak podle společnosti nutné vzít do úvahy strukturální problémy.

Německá vládní koalice odsouhlasila balíček pro boj s klimatickými změnami o velikosti 54 miliard eur platný do roku 2023. Pro někoho byl ovšem zklamáním, protože vláda stále hodlá dodržet svůj cíl vyrovnaného rozpočtu. Náš dlouhodobý pohled zde zůstává nezměněn: Na to, aby Berlín přišel s významnějším fiskálním uvolněním, by bylo třeba výrazného zhoršení německé ekonomiky (a ne jen technické recese). Tak daleko nejsme, ale problémy se již začínají objevovat,“ píše Pictet.

Rozhodující bude podle společnosti síla domácího trhu práce, která se přímo promítá do domácí poptávky. Politiky by ale k činu mohl přimět i větší vnější šok, který by mohl představovat například brexit bez dohody či zavedení cel na vývozy automobilů do USA. „Jestliže se Německo nakonec rozhodne povolit opasek, půjde podle našeho názoru o cílená opatření. Ta se nebudou týkat sektorů, jako je například stavebnictví, které vykazují známky přehřívání,“ uzavírá Pictet.

Zdroj: Pictet


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688