TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.10.2019 06:43:41

Velký průlom pro Česko. Bude víc na důchody, raduje se Schillerová


Ratingová agentura Moody's zlepšila hodnocení dlouhodobých závazků České republiky na stupeň Aa3. Zlepšení hodnocení Česka vítají ekonomové i zástupci vlády. Podle ministryně financí Aleny Schillerové to znamená, že Česko ušetří na financování státního dluhu a peníze bude moci použít na důchody či na opravy silnic.

Agentura Moody's při svém hodnocení ocenila pozitivní vývoj fiskálních ukazatelů a vládní reformy. Rating České republice zvýšila poprvé za 17 let. Vysoký rating udržují Česku i další dvě významné agentury – Standard & Poor's a Fitch. Podle ekonoma Lukáše Kovandy má tak České vůbec nejlepší rating v historii.

 

"Po zlepšení ratingu agentury Moody’s Česká republika dosahuje svého vůbec nejlepšího hodnocení v historii země od roku 1993. Loni v srpnu zlepšila své hodnocení o jeden stupeň agentura Fitch. Předtím bylo hodnocení České republiky ze strany daných tří agentur stabilní od roku 2011, upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

 

"Je však třeba uvážit, že v hodnocení agentur existují rozdíly, dané odlišnou metodikou. Například agentura Moody’s držela už od listopadu roku 2002 právě až do včerejška rating cizoměnových závazků ČR na neměnné úrovni „A1“. Za stejnou dobu agentura Fitch změnila příslušné hodnocení ČR hned šestkrát, a to vždy ve směru zlepšení hodnocení, celkově o sedm stupňů," vysvětluje Kovanda.

 

Stejné hodnocení jako Česká republika mají teď například Katar, Tchaj-wan, Belgie či Kajmanské ostrovy. Existují ještě tři vyšší stupně – Aaa, což je rating, který mají například Německo, Švédsko, Švýcarsko, Norsko či USA, Aa1 – kde najdeme Rakousko nebo Finsko a Aa2 – tento rating Moody's určila třeba Francii, Jižní Koreji, Spojeným arabským emirátům nebo Velké Británii.

 

 

 

"Rating je důležitým vodítkem pro investory, které jim ukazuje, jak se které zemi hospodářsky daří a jak je pro ně daný stát rizikový. A čím vyšší známku země obdrží, tím více je považována za spolehlivějšího dlužníka a může si pak na trhu půjčovat za výhodnějších podmínek," vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

 

"Díky tomu můžeme ušetřit na financování státního dluhu nemalé peníze, které následně můžeme použít tam, kde jsou nejvíce potřeba. Třeba na důchody, platy zdravotních sester, vědu a výzkum, opravy silnic nebo modernizaci nemocnic," dodala Schillerová. Premiér Andrej Babiš označil zvýšení ratingu za "skvělý úspěch pro české hospodářství".

 

 

 

Česko je podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy nejlépe hodnocenou zemí z celého východního bloku. Až doposud mělo stejný rating Estonsko, o stupeň horší pak Slovensko. Ze zemí, které si ponechaly vlastní měnu, je na tom suverénně nejlíp.

 

"Z celosvětového pohledu je ČR stále 'dlužníkem druhé kategorie'. Žádná z tří nejdůležitějších agentur jí nepřisuzuje prvotřídní hodnocení, které náleží zemím typu Německa, Nizozemska, Švýcarska nebo třeba Austrálie. V hodnocení Standard & Poor’s se ale ČR umisťuje jen o dva stupně níže než Spojené státy, jejichž dluh je obecně považován za bezpečné útočiště," dodal Kovanda.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688