Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  06.09.2002 10:17:42

Co s Unipetrolem ? Ministr financí Sobotka chce nový prodej

PRAHA (ČIA) - Vlekoucí se prodej chemického koncernu Unipetrol do rukou společnosti Agrofert Andreje Babiše patrně spěje k definitivními zrušení. Pokud Babiš v nejbližší době nezaplatí původně dohodnutou cenu zhruba 330 milionů eur (bezmála 10 miliard korun), vláda zřejmě privatizaci úplně zruší, aniž by jednala s dalšími zájemci, kteří se účastnili původní soutěže. Babiš před několika dny řekl, že za současných podmínek původní cenu nedá, a pokouší se se státem smlouvat. V takovém případě vidí podle Mladé fronty Dnes ministr financí Bohuslav Sobotka jako nejvhodnější přistoupit k nové privatizaci.

Důvodem, proč vláda zřejmě nebude jednat s dalšími zájemci, je podle dostupných informací fakt, že by rovněž nechtěli zaplatit tolik, kolik původně nabídli. V původní soutěži nabídla za Unipetrol nejvyšší částku - 400 milionů eur - britská společnost Rotch. Zástupce firmy George Smid uvedl, že firma je připravena znovu jednat o koupi Unipetrolu a je ochotna splnit všechny své závazky. Problém je v tom, že Rotch chtěl koupit Unipetrol jen v případě, že získá dodatečné finanční a účetní výkazy Unipetrolu. To vláda odmítla a za vítěze privatizace určila Agrofert.

Protože se situace Unipetrolu za tři čtvrtě roku od vyhlášení vítěze privatizace zhoršila, Rotch by logicky požadoval slevu. Podobně by se zřejmě zachovali další zájemci. Vzhledem k tomu, že šéf resortu financí i ministr průmyslu Jiří Rusnok nechtějí povolit jakékoli úlevy Babišovi, stěží by podobné kroky obhajovali u dalších. Vyhlášení nové privatizace Unipetrolu může znamenat, že jeho prodej se posune v nejlepším případě do druhé poloviny příštího roku.

Kdyby však nakonec Babiš za Unipetrol přece jen zaplatil, státu by to pomohlo ve finanční tísni. Peníze by totiž mohly být použity na úhradu povodňových škod. Babiš má nyní zaplatit do pěti dní poté, co vejde v platnost rozhodnutí antimonopolního úřadu, který transakci schvaluje kvůli možnému narušení konkurenčního prostředí. Úřad již transakci schválil, pětidenní lhůta však ještě neběží. Babiš podle Lucie Králové z prodávajícího státního Fondu národního majetku totiž žádá soud, aby rozhodl, zda připomínky úřadu jsou oprávněné. Tím chce zřejmě získat čas pro další vyjednávání.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688