TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  05.10.2019 16:12:14

ČSA ruší na zimu linky do Británie. Rodiny se neshledají na Vánoce, zuří lidé

České aerolinie i jejich mateřská společnost Smartwings ruší v zimě přímé linky na Britské ostrovy, konkrétně linku ČSA do Birminghamu a Smartwings na londýnské letiště Gatwick. Společnost to vysvětluje nejasnostmi okolo brexitu a uzemněním boeingů 737 MAX. Cestující se ale zlobí, že před Vánocemi jsou letenky drahé a rodiny se kvůli tomu na svátky neshledají.

Podle letového řádu zveřejněného na stránkách pražského letiště měla linka do Birminghamu létat dvakrát týdně, linka do Londýna dokonce čtyřikrát týdně. Na zimu je ale ČSA a Smartwings obě ruší. V nabídce je Birmingham i Londýn opět od konce března 2020, kdy vstoupí v platnost letní letový řád.

"Důvodem je nejasný termín opětovného nasazení letadel Boeing 737 MAX a nejistota kolem brexitu," řekla pro web zdopravy.cz, který o zrušení obou linek informoval, mluvčí skupiny Smartwings Vladimíra Dufková. Boeing sice doufá, že pro stroje 737 MAX získá opět povolení létat ve 4. čtvrtletí letošního roku, termín je ale nejistý. Smartwings měly mít 16 těchto letadel.

Zrušení se nelíbí cestujícím, kteří již měli zakoupené letenky. Protože je společnost zrušila s dostatečným předstihem, stačí ji jen, když cestujícím vrátí peníze zaplacené za letenky. Zákazníci si ale stěžují, že zrušení linek před Vánocemi jim způsobilo obrovské problémy.

"Plánují vrácení peněz, ale nikoho nezajímá, že se letenky takhle blízko k Vánocům nedají koupit za normální ceny. Spousty rodin se díky tomu vůbec neshledají na Vánoce. Žádné odškodnění, operátoři na telefonu nepříjemní," zlobí se paní Tereza, která oslovila redakci TN.cz.

Na linkách mezi Prahou a Londýnem je velká konkurence a z Prahy létají linky hned na šest londýnských letišť, ceny se v jednom směru pohybují mezi 1 500 až 3 500 korunami. Mezi Prahou a Birminghamem létá kromě ČSA už jen jedna společnost, v prosinci nabízí mezi čtyři lety týdně, ceny se pohybují od 2 do 4 tisíc za jeden směr.

Naopak denně budou nově ČSA v zimě létat na Island, linka do Reykjavíku bude létat přes dánskou Kodaň. Smartwings také obnovují sezonní linku do Dubaje ve Spojených arabských emirátech, kam letadla z Prahy také v zimě létají každý den.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688