TNBiz (TN.cz)
05.10.2019 09:40:57

Počasí: Jaká bude zima? Meteorologové zveřejnili první výhled počasí

První meteorologické modely naznačují, jaké počasí můžeme očekávat v průběhu zimy. Přesnou předpověď sice meteorologové s takto velkým předstihem vydat nemohou, na základě modelů ale očekávají, že zima v Evropě bude spíše mírná.

Odhad, jaká bude zima, sestavil na základě meteorologických modelů web Severe Weather. Upozorňuje, že se nejedná o předpověď typu, jak bude v Paříži 28. ledna po poledni, ale o přehled trendů, které nás v průběhu zimy čekají. 

Za nejpřesnější, respektive dlouhodobě nejúspěšnější, je považován model Evropského centra pro střednědobou předpověď (ECMWF). Ten počítá s tím, že zatímco nad Atlantikem bude oblast nižšího tlaku vzduchu, nad Evropou bude oblast vyššího tlaku vzduchu.

To by mělo Evropě přinést vesměs mírnou zimu, kdy bude vzduch na kontinent po většinu období proudit od západu a jihozápadu a do Evropy přinese teplý vzduch z Atlantiku a Středomoří.

Potvrzuje to i model zveřejněný britskými meteorology. I ti předpokládají stejný vzorec proudění vzduchu a tím pádem mírnější zimy v Evropě. Liší se jen tím, jak daleko má podle jednotlivých modelů tlaková níže zasahovat na severoamerický kontinent. Zatímco ECMWF předpokládá její rozsah jen k břehům Kanady, britští meteorologové počítají s mnohem větším rozsahem, to ale ovlivní počasí převážně v severní Americe.

Američtí meteorologové taktéž předpovídají tlakovou níži nad Atlantikem a teplejší zimu v Evropě. Od předchozích se mírně liší model zveřejněný čínským meteorologickým ústavem. Sice také počítá s tlakovou níží nad Atlantikem, další ale meteorologové vidí také nad východní Evropou a Ruskem.

"To by mohlo znamenat podprůměrné teploty i v těchto regionech, a také částečně ve střední Evropě, ale teplotní výhled to nezohledňuje," upozornil web Severe Weather, že ve výhledu teplot meteorologové z Pekingu pro náš region počítají spíše s teplotami v rozmezí 1 až 2 stupňů nad dlouhodobým průměrem.

Severe Weather ale upozorňuje, že zoufat nemusí ani milovníci zimy. Modely ukazují přetrvávající vzorec, takže i kdyby byl naprosto přesný, pořád se mezi těmi teplými dny mohou vyskytnout ty chladnější. Jen místo třeba 20 dní, kdy bude v zimě sněžit, bude takových dní pouhých 8 či 10.

Že mrazivé dny hned tak nepřijdou, potvrzuje i dlouhodobá předpověď portálu AccuWeather.com. Meteorologové sice předpovídají postupné ochlazení na teploty kolem nuly, až do konce roku by se ale přes den měly v Česku pohybovat nad nulou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty