Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  04.10.2019 15:25:12

Vývoj na devizovém trhu ve 40. týdnu (30.9.-4.10.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Index nákupních manažerů PMI ve výrobním sektoru v září setrval na hodnotě 44,9 bodu
EZ - Spotřebitelská inflace v září podle předběžného odhadu zpomalila na 0,9 % r/r ze srpnových 1,0 % r/r
PL - Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,50 %
US - Index ISM ve výrobním sektoru v září poklesl na 47,8 bodu (nejslabší hodnota od r. 2009)

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Průmyslová produkce a zahraniční obchod (srpen)
CZ - Index spotřebitelských cen (září)d
DE - Průmyslová produkce a nové průmyslové zakázky (srpen)
US - Index spootřebitelksých cen (září), Zápis z posledního zasedání Fedu

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruně se v tomto týdnu dařilo a dokázala si vůči euru připsat zisk cca 15 haléřů. V pondělí ráno se obchodovalo v blízkosti hladiny 25,85 CZK/EUR, zkraje pátečního odpoledne již lehce nad hladinou 25,70.
  • Koruna je aktuálně vůči euru nejsilnější za poslední dva měsíce, k čemuž určitou měrou přispělo i zářijové zasedání České národní banky, které se neslo v poměrně silně jestřábím duchu. Zajímavé je, že zápis ze zasedání ukázal, že pro zvýšení sazeb hlasovali V. Benda a M. Mora (to je překvapení). Do určité míry koruně v tomto týdnu pomohly i slabší data z USA – zvyšující se pravděpodobnost, že Americká centrální banka (Fed) bude ve 4. čtvrtletí pokračovat ve snižování úrokových sazeb zvyšuje atraktivnost koruny z pohledu úrokového diferenciálu i vůči rezervní měně číslo jedna. Na druhou stranu prostor pro výraznější posílení koruny je omezený, když rizika spojená s další eskalací obchodního protekcionismu (možný začátek obchodní války mezi USA a EU) a hospodářskou recesí v Německu a v eurozóně nepodporují významnější posilování středoevropských měn.
  • Z domácích makroekonomických statistik stál v tomto týdnu za pozornost zářijový index PMI ve výrobním sektoru, jehož hodnota setrvala na úrovni 44,9 bodu, tedy poměrně hluboko pod neutrální hladinou 50 bodů. Tempo poklesu výroby a nových zakázek se v září sice zmírnilo, avšak redukce pracovních míst zrychlila na nejvyšší tempo od listopadu 2009. Průměrná hodnota PMI za 3. čtvrtletí tohoto roku navíc indikovala nejrychlejší zhoršení provozních podmínek od finanční krize v roce 2009. V kombinaci s negativním vývojem v německém průmyslu se tak významně zhoršuje výhled na vývoj českého průmyslu pro závěr letošního roku. Zatímco index PMI pro ČR se pod neutrální 50 drží již od loňského prosince, tak tvrdá čísla z domácího průmyslu v první polovině letošního roku ještě odolávala. V tomto kontextu bude velmi zajímavý srpnový výsledek průmyslu (zveřejnění 7. října), který však bude významně zatížen sezonními faktory v podobě celozávodních dovolených. I přesto by měl srpen jasně ukázat, že průmysl slábne. V příští týdnu navíc bude publikována i řada dalších statistik z domácí ekonomiky v podobě srpnového zahraničního obchodu a maloobchodu či zářijové nezaměstnanosti a inflace.

Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Obchodování s polským zlotým připomíná v posledních týdnech horskou dráhu. Po výrazném oslabení v poslední třetině září dokázal v tomto týdnu zlotý slušně posílit a smazat tak většinu předchozích ztrát. Zmíněná horská dráha je míněna primárně k měnovému páru EURPLN, když pohyby koruny vůči zlotému přeci jen nebyly tak výrazné. Konkrétně koruna oslabila z úrovně 5,87 na necelých 5,95 CZK/PLN zkraje pátečního odpoledne. Kurz zlotého v tomto týdnu formovaly dvě události – zasedání Polské centrální banky (NBP) a rozhodnutí Evropského soudního dvoru v otázce cizoměnových hypoték.
  • Říjnové zasedání Polské centrální banky (NBP) se obešlo bez překvapení. S úrokovými sazbami se nehýbalo, se zrychlující inflací (kulminovat bude v 1. čtvrtletí 2020) většina členů NBP problém nemá a nejistota spojená s narůstajícími riziky ve vnějším prostředí se zvyšuje. Stabilita úrokových sazeb minimálně do 2. čtvrtletí příštího roku zůstává nejpravděpodobnějším scénářem.
  • Evropský soudní dvůr podle předpokladu rozhodl, že polské soudy mohou zrušit některé cizoměnové hypotéční úvěry (primárně ve švýcarských francích). Polské banky tak budou výhledově nést náklady spojené se zrušením některých hypoték v cizí měně, což se týká především úvěrů ve francích. Ty byly mezi polskými domácnostmi populární vzhledem k výrazně nižším úrokovým sazbám oproti hypotékám ve zlotých. Posílení franku v letech po roce 2008 a následně po ukončení devizových intervencí v lednu 2015 však většině domácnostem hypotéku řádně prodražilo.


Vývoj EUR/USD

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   7:48  Ranní shrnutí (24.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688