TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  04.10.2019 07:17:42

Dva roky Účtenkovky: Stát rozdal 130 milionů. Počet hráčů stále klesá

Účtenkovku provozuje ministerstvo financí už dva roky. Do výher za tu dobu investovala téměř 130 milionů korun. Počet lidí, kteří do systému posílají své účtenky, se stále snižuje. V současnosti je hráčů asi 350 tisíc.

Začátek účtenkovky

Desítky milionů korun a každý měsíc jedno auto. I přesto už Účtenkovka netáhne tak jako dřív. Nejvíce hráčů za dva roky fungování zaznamenalo ministerstvo financí hned v listopadu 2017. Bylo jich 478 tisíc, od té doby počet setrvale klesá.

Množství registrovaných účtenek naopak v minulosti rostlo, nejvíce jich ve slosování bylo v březnu 2018 - téměř 16 milionů. Běžně se číslo pohybuje kolem 14 milionů. Lidí, kteří měsíčně Účtenkovku hrají, je asi 350 tisíc.

Ministerstvo financí se snaží účtenkovou loterii zatraktivnit, zatím se to ale příliš nedaří a počet zájemců v posledních měsících stagnuje. V minulém roce například změnila auto, které mohou lidé vyhrát - na půl roku se jím stal bílý Citroën C3 Aircross.

Registraci účtenek resort co nejvíce zjednodušuje, aby přitáhl další účastníky. Některé účtenky mají natištěný QR kód, další obchodníci nabízí registraci "na jedno kliknutí". Během dvou let provozu lidé zaregistrovali 380 milionů účtenek. Alespoň jednou se účastnil téměř milion obyvatel.

"Smyslem projektu je motivovat zákazníky k přebírání účtenek, coby standardu běžného v nejvyspělejších zemích. To se podle průměrného počtu zaregistrovaných účtenek okolo 16 milionů měsíčně daří," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Účtenkovku spustilo ministerstvo financí začátkem října 2017. Loterie má zákazníky v obchodech motivovat, aby si brali účtenky a tím přispívali k "efektivnímu fungování" elektronické evidence tržeb (EET). Každý měsíc mohou lidé vyhrát jednu z 21 025 cen. Tou hlavní je milion korun, druhou automobil.

Propagační klip účtenkovky

1

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688