TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  04.10.2019 00:04:36

Praha: Zvýšení ceny jízdného v MHD?

V pražské koalici se rozhořel další spor. Podle informací televize Nova jde tentokrát o možné zdražení městské hromadné dopravy. Na rozpočet totiž doléhá loňské zlevnění jízdenek pro studenty a seniory. Praha má prý navíc oproti jiným velkým městům nepoměrně levné jízdné. Problémem jsou i nízké investice.

Pražská koalice se opět na něčem neshodne. Důvodem je další možné zdražování nákladů na život v Praze. Po zvýšení daně z nemovitosti, u kterého se pohádala na posledním zastupitelstvu, jde tentokrát o jízdné v MHD. Zatím se o tom prý vede pouze debata, nikoli jednání - koaliční TOP 09 už ale zásadně říká ne.

"Tato informace se v tuto chvíli debatuje v koalici, já za sebe říkám, že nebudu podporovat žádné zdražování. A doufám, že se nám podaří přesvědčit další kolegy, abychom nezdražovali život občanů v Praze," vysvětlil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Náměstek pro dopravu sice připouští, že v rozpočtu je po loňském zlevnění některých kupónů menší díra, jednání o možném zdražení dopravy ale prý na stole není. "Zatím žádný takový krok konkrétní nemáme," uvedl pražský radní Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Pouhá debata o dalším možném zdražování namíchla i opozici. "Tato koalice zdražuje Pražanům kde co a završit to tím, když zdraží MHD, když se naopak snaží dostat Pražany do MHD, je nesmysl," reagoval pražský zastupitel Radomír Nepil (ANO).

"Zvedají daň z nemovitostí, chtějí zdražovat jízdné, chtějí zdražovat vodu, chtějí zdražovat odpadky," uvedla pražská zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).

Dalším problémem se mohou stát investice. Koalice kvůli tomu kritizovala minulé vedení a teď se ukázalo, že se jí v tom nedaří o moc lépe. TOP 09 přitom z toho viní svoje koaliční partnery.

"My jsme nízké investice v minulosti kritizovali a slíbili jsme voličům, že budeme daleko více investovat do infrastruktury. Pak to budeme chtít s koaličními partnery řešit," zveřejnil Pospíšil.

Jednotliví radní ale slibují, že se nakonec vyčerpá vše podle plánu, jak slíbili. Pražský primátor Zdeněk Hřib se ke sporům ve čtvrtek nevyjádřil, jelikož onemocněl. Jeho kolegové tak museli i dlouho plánovanou konferenci k dalšímu půlročnímu plánu pražské koalice prezentovat sami.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688