TNBiz (TN.cz)
03.10.2019 21:36:20

Extrémní počas ve světěí: Tajfun bral v Koreji životy, Irsko očekává bouři Lorenzo

Nejméně 10 lidí v Jižní Koreji zemřelo po úderu tajfunu Mitag, jihovýchod a východ trápily bleskové povodně, sesuvy půdy a velmi silný vítr. Evropa naopak očekává příchod bývalého hurikánu Lorenzo, který by měl zejména do Irska přinést větší množství srážek, meteorologové také varují před velmi silným větrem.

Tajfun Mitag tvrdě udeřil na jihovýchod a východ Jižní Koreje, podle agentury Jonhap zemřelo nejméně deset lidí, další se stále pohřešují. Lidé umírali při sesuvech půdy, nejméně dva strhl proud při bleskových povodních.

Kolem 1500 lidí z ostrova Jeju a dalších jihovýchodních regionů muselo být evakuováno. Letecký provoz byl již obnoven, námořní doprava ale kvůli rozbouřenému moři stále stojí.

Zatímco se Jižní Korea vypořádává s úderem tajfunu, zejména Irsko se připravuje na příchod bývalého hurikánu Lorenzo.

Na západě země platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí před velmi silným větrem, který by měl v nárazech dosahovat rychlosti kolem 100 až 130 kilometrů, na pobřeží to může být ještě více.

Pro sever země pak platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, meteorologové také varují před deštěm, který by mohl místy způsobovat bleskové povodně. Výstrahy jsou platné až do pondělního rána.
 

Lorenzo na Azorech

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty