uamk.cz (ÚAMK)
Cestování  |  03.10.2019 16:22:40

Zpoplatnění dalších 885 km a nové otazníky

Situace kolem zpoplatnění dalších, celkem 885 kilometrů silnic I. třídy pro nákladní vozidla s hmotností nad 3,5 tuny, nadále vyvolává celou řadu otázek. První je, zda se vůbec nový mýtný systém, který má využívat satelitní sledování a provozovat ho bude společnost CzechToll, od ledna 2020 spustí. Úřad pro hospodářskou soutěž totiž nepravomocně zakázal plnění nové mýtné smlouvy. To ale není to jediné …

Zásadní rozšíření plateb za jízdu po silnicích I. třídy přiměje část dopravců a řidičů kamionů, aby jeli ještě „níž“, tedy po silnicích II. a III. tříd. A to i tranzitní dopravce. Tak tomu bylo i v minulosti a bude i v následujícím období.

Ministerstvo dopravy chce věc řešit právním předpisem, který by zakazoval sjíždět na tyto místní cesty. Což je svým způsobem nemyslitelné, protože do řady měst a míst, kam svůj náklad vezou i tranzitní dopravci, vedou jedině silnice nižších tříd. Takže tam jet prostě musí.

Dalším krokem, jak zamezit možné snaze dopravců ušetřit a ničit místní komunikace, které nejsou technicky ani svým stavem schopny dlouhodoběji „přežít“ zatížení kamionů, by mohla být povinnost mít zapnutu monitorovací palubní jednotku po celou dobu jízdy v Čechách. Tedy i po sjezdu z dálnic nebo silnic první třídy, kdy tato povinnost nyní platí. Tak je tomu například na Slovensku.

Jistě, může to přispět ke kontrole jízd. Kdo to ale bude kontrolovat, pokutovat… Už nyní je dodržování podmínek nákladní přepravy přes území ČR ve své podstatě stávajícími silami nezvladatelné.

Kromě obavy běžných motoristů, že budou od ledna příštího roku už častěji potkávat velké nákladní vozy i na silnicích nižších tříd je tu ještě jedna. Odborníci ÚAMK musí vyslovit otázku: vrátí se další získané prostředky z mýta, o získání dalších peněz přece při zpoplatnění dalších 885 km silnic jde výhradně, do oprav a budování silnic, nebo nenávratně a nepřehledně zmizí ve státním rozpočtu?           

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688