Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.10.2019 11:36:42

Schivardi: Skryté slabé místo periferie eurozóny

Růst produktivity na jihu Evropy byl od poloviny devadesátých let znatelně pomalejší než v jiných vyspělých zemích. Ekonomové Fabiano Schivardi a Tom Schmitz na stránkách VoxEU tvrdí, že příčinou jsou investice do informačních technologií. A dodávají, že pokud se v této části Evropy nezlepší management firem, mezera v produktivitě se nezmenší.

Jak ukazuje následující graf, reálný produkt na odpracovanou hodinu rostl od roku 1995 zdaleka nejrychleji ve Spojených státech. S odstupem za nimi se nachází Německo, poté Francie. V zemích, jako je Španělsko či Itálie, ale toto měřítko produktivity stagnovalo:



Podle některých názorů byl popsaný vývoj způsoben tím, že když na jih Evropy proudil kapitál z jiných zemí, nacházel uplatnění zejména v sektorech s nižší produktivitou. Podle jiných je hlavní příčinou neefektivní management firem. Schivardi a jeho kolega v této souvislosti poukazují na rozdíly v investicích do IT – viz následující graf. A tvrdí, že IT byly hlavním tahounem produktivity ve většině vyspělých zemí, ale ne na jihu Evropy.



Nejedna studie podle ekonomů ukazuje, že produktivní investice do IT vyžadují změny ve struktuře firemních organizací. V lépe vedených firmách se pak tyto investice projevují na růstu produktivity znatelně více. V zemích na jihu Evropy přitom pozorujeme „systematicky horší management“, což ukazuje i třetí z grafů:



Ekonomové následně tvrdí, že „před IT revolucí nebyla patrná žádná korelace mezi kvalitou managementu a růstem produktivity“. To se ale radikálně změnilo kolem roku 1995, kdy se začala objevovat silná korelace. Neefektivní management se stal brzdou růstu.“ Na jihu tak méně firem investovalo do IT a když tak učinily, efekt byl slabší.

Jak kvalitu managementu zlepšit? Ekonomové poukazují na to, že jde o neuzavřené téma, ale v tuto chvíli je jasné, že důležitou roli hraje vlastnická struktura firem. Na jihu jsou například běžné rodinné společnosti a ty jsou spojovány s nižší produktivitou a kvalitou managementu než firmy kontrolované zahraničními vlastníky či fondy rizikového kapitálu. Pomoci by pak mohla vyšší přítomnost mezinárodních firem, uzavírají ekonomové.

Zdroj: VoxEU


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St   9:00  Konjunkturální průzkumy - duben 2024 ČSÚ (ČSÚ)
St   8:56  Ranní okénko - PMI data optimismus nedodala Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688