TNBiz (TN.cz)
03.10.2019 11:35:27

Vědci hlásí průlom: Objevili stopy života na měsíci u Saturnu.

Na Saturnově měsíci Enceladu našli vědci organické sloučeniny. Jedná se tak o významný posun v nalezení života mimo Zemi. Vědci se proto chtějí měsícem dál zabývat a vyslat k němu novou misi.

Před dvěma lety skončila mise Cassini, která zkoumala Saturn a jeho měsíce od roku 2004. Nyní vědci odhalují data, která průběžně vyhodnocují. Podle nich se na měsíci Enceladus nacházejí organické sloučeniny. Jejich složkami jsou aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny života, uvedl deník CNN.

"Pokud jsou podmínky správné, mohly by tyto molekuly pocházející z hlubokého oceánu Enceládu vytvářet stejnou reakci, ke které dochází na Zemi. Zatím nevíme, zda jsou aminokyseliny potřebné pro život mimo Zemi, ale nalezení těchto molekul je důležitou součástí hádanky," vysvětlil Nozair Khawaja ze Svobodné univerzity Berlín.

Podle jeho kolegy Franka Postberga jejich práce ukazuje, že Enceládův oceán má spoustu stavebních kamenů a je to pro ně další posun při zkoumání obyvatelnosti tohoto měsíce. "Molekuly mohou představovat životní chemické stavební kameny nebo dokonce zbytky minulých mikrobiálních populací, nebo mohou existovat jednodušší způsoby, jak vysvětlit původ materiálu," dodal vědec Hunter Waite.

Dále také Waite navrhuje, aby byla vytvořena nová mise potřebná ke studiu Enceladu. Ta by proletěla Saturnovým prstencem E a poskytla vědcům nová data. Návrhy mise už dříve předložili Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty