Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Bydlení  |  03.10.2019 10:29:38

Ceny bytů 2019: Jaká je aktuální situace na trhu s nemovitostmi?

Je na hledání vlastního bydlení opravdu ta nejhorší doba? Ceny nemovitostí rostou, hypotéky zpřísňují pravidla. Mladí často na vlastní bydlení jednoduše nedosáhnou a bytů je navíc nedostatek. Jaká je aktuální situace na trhu s nemovitostmi?

Bydlení ve vlastním je v současné době poměrně rarita. Ke snížení dostupnosti vlastní nemovitosti přispívá především snížená výstavba nových bytů. Ty, které jsou již postavené, se prodávají za přemrštěné částky, zvláště v Praze je tak bytová situace již neúnosná.


Kdo bydlí ve vlastním?

Většina Čechů přitom bydlí ve vlastním, v dnešní době ale k získání bytu vede značně trnitá cesta. Mladí si berou hypotéky a svou finanční situaci řeší porůznu. Ve vlastním bydlí všechny věkové kategorie a skupiny obyvatel, od rodin s dětmi, přes partnery, až po samostatně žijící osoby.

Mladí lidé do 30 let ale často zůstávají bydlet u rodičů, a to právě z toho důvodu, že nemají dostatek finančních prostředků a nedosáhnou ani na hypotéku, ať se to na hypoteční kalkulačce snaží spočítat sebevíc. A takových lidí je až 11 %.

Růst cen nemovitostí zpomaluje

V posledních 5 letech ceny bytů mnohdy vzrostly až o 50 %. Zejména v Praze a v Brně je tato situace každodenní realitou. Souvisí to ale i s nedostatkem bytů a růstem úrokových sazeb. Tento trend nyní nicméně zpomaluje, na stabilizaci a následný pokles si ale ještě nějakou dobu počkáme. Cenu bytů totiž ovlivňuje několik faktorů:

  • Hospodářský růst – Pokud se zrychlí hospodářský růst, zvýší se i příjmy a nahoru půjdou i ceny bytů.
  • Hypotéky – Dostupnost hypoték ovlivňuje i ceny bytů. Zpřísnění podmínek hypoték a omezení jejich výše v roce 2018 přinesly na trh s nemovitostmi zpomalení růstu cen.
  • Poptávka – Pokud je vysoká poptávka po bytech, vyžene to ceny bytů nahoru. Pocítí to zejména zájemci o koupi bytu ve velkých městech. Ale i samotná poptávka záleží na dostupnosti hypoték a výši úspor.
  • Nabídka – Samotná nabídka bytů je ve špatné situaci a nemovitostí je nedostatek, což také tlačí na cenu bytů.
  • Lokalita – Lokalita je samozřejmě velkým faktorem ovlivňujícím cenu bytů. Pokud chcete bydlet blízko centra nebo v oblíbených okrajových částech s novou bytovou zástavbou, připravte se na vysokou cenu. Svou roli hraje i občanská vybavenost, stav bytu, jeho orientace, ale třeba i sousedé.

Situace s byty v krajích ČR

Ne v celé republice je to ale s byty kritické. Nejhůře jsou na tom větší města jako je Praha nebo Brno. Nejrychleji ale stoupají ceny bytů v Karlovarském a Jihočeském kraji, a to celých 5 %. Pomalejší nárůst zaznamenávají Plzeňský a Zlínský kraj.

Praha je na tom nejhůře

V Praze je situace opravdu nejhorší. Za byt o rozloze 60 m2 tu zaplatíte od 5 milionů výš. A to ještě často musíte počítat s rekonstrukcí, ať už celkovou nebo částečnou. Předpoklad je přitom takový, že v Praze se růst cen nezastaví, od roku 2015 stouply o 60 % a v této tendenci budou pokračovat. Za metr čtvereční dnes u novostaveb zaplatíte klidně 100 000 korun. „Zásoba“ starších bytů navíc pravidelně klesá.

Brno nezaostává

Ani v Brně není situace nijak růžová. Za byt o rozloze 60 m2 zaplatíte průměrně kolem 3,5 milionůkorun. Jedná se o menší částku než v Praze, je nutné ji ale vztahovat k lokální životní úrovni. Není vyloučeno, že k dalšímu zdražování dojde i zde.

Útok na blízká města a vesnice

Mnohem častěji dnes lidé raději volí koupi malého domku v přilehlých oblastech u velkých měst jako je Praha nebo Brno. Je pro ně výhodnější zaplatit za dům jen o něco málo vyšší cenu, než jakou by v Praze zaplatili za byt, a raději do práce do města dojíždět. Většina lidí nemá problém s dojížděním, pokud časově vychází na 30–40 minut, některým lidem ale jako daň za dostupnější bydlení nevadí ani hodina.

03.10. 11:48  fake (pepelopez)
03.10. 11:24  fake (pepelopez)
03.10. 10:58  Zkreslení (aaa)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688