Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.10.2019 17:39:31

Kontrariánská investiční sázka na „riflový cyklus“

Investiční společnost D.A. Davidson před několika dny začala s pokrýváním akcií firmy American Eagle. Doporučuje kupovat, cílovou cenu má nastavenu na 21 dolarů, akcie se v tuhle chvíli obchoduje za necelých 17 dolarů. AE prodává riflové oblečení, je to tudíž ve srovnání s jinými poměrně jednoduchý byznys a u takových by pravděpodobnost velkého rozdílu mezi hodnotou a cenou akcie neměla být vysoká. I proto chci tématu věnovat větší pozornost.

D.A. Davidson v kostce tvrdí, že existuje „riflový cyklus“ – tedy že poptávka po tomto typu oblečení průběžně klesá a zase se zvedá. A nyní by prý mělo nastat oživení tohoto cyklu s tím, že AE by měla být mezi firmami, které by z toho měly znatelně těžit. Její značka Aerie pak prý dokonce ukrajuje tržní podíl Victoria’s Secret. AE je na tom údajně nejlépe v segmentu „skinny jeans“, kam se mladí podle D.A. Davidson hrnou a produkty firmy vynikají „stylem, látkou a střihem“.

Já nosím rifle i riflovou bundu, ale jde o pozůstatek mé metalově rockové minulosti, ne o honění módního trendu. O něm nic nevím a nechám tudíž na čtenářovi, zda bude důvěřovat tezi cyklické D.A. Davidsonu. V čem snad mohu trochu pomoci je pohled na finanční stránku věci a fundament obecně. Firmě s ohledem na to, kde se pohybuje, slušně rostou tržby: Ze 3,61 miliard dolarů roku 2017 na 4,18 miliard generovaných za posledních 12 měsíců (TTM). Provozní zisky ale stragnují, provozní tok hotovosti TTM dosáhl 0,42 miliardy dolarů, volný tok hotovosti 0,24 miliard dolarů (viz následující tabulka):


Zdroj: Morningstar

Akcie dosáhla cenového vrcholu v srpnu roku 2018, za posledních 12 měsíců ztrácí více než 30 %. O nějakém honění tržního trendu tu tedy nemůže být řeč, výše uvedená teze je z tohoto pohledu veskrze kontrariánská. Kapitalizace se díky onomu poklesu dostala na 2,74 miliardy dolarů. Pokud by firma každý rok vydělávala oněch 0,24 miliard dolarů (a tato částka by byla k dispozici akcionářům), současná hodnota tohoto toku hotovosti by se podle mých výpočtů pohybovala kolem 3,7 miliardy dolarů. Trh tedy podobnému scénáři nevěří – podle kapitalizace bude schopnost firmy generovat volnou hotovost klesat. Současnou výši kapitalizace a tržní cenu akcie by konkrétně ospravedlnil dlouhodobý pokles cash flow dosahující asi 2,5 % ročně.

Maloobchodní prodej čehokoliv je ošemetnou investiční sázkou, protože odvětví se rychle mění jak na straně zákaznických trendů, tak na straně konkurence. Podle výše uvedeného investoři nevěří, že AE bude na té vyloženě vítězné straně celé věci a čekají mírný úpadek firmy. Pokud má ale pravdu D.A. Davidson a tento úpadek by byl po nějakou smysluplnou dobu tlumen, či dokonce zvrácen oním riflovým cyklem, je akcie skutečně podhodnocena.

Za zmínku na závěr stojí, že tu hovoříme o společnosti s velmi silnou rozvahou – k poslednímu čtvrtletí měla 330 milionů dolarů v hotovosti a minimální úročené dluhy. Z tohoto pohledu by tedy měla být schopna dlouho odolávat negativním trendům v odvětví a je na tom mnohem lépe, než firmy, které to trochu přehnaly s „optimalizací kapitálové struktury“.

Na odkupech a dividendách firma vydává více, než vydělá (asi 300 milionů dolarů vs. oněch 240 milionů volného toku hotovosti). Nicméně si to s ohledem na onu vysokou hotovost mohla dovolit a dividendy z toho tvoří jen asi třetinu. Já moc v zázračnou sílu odkupů nevěřím – pramení totiž z příliš zjednodušeného pohledu na to, co dělají s hodnotou akcií. Z mého pohledu je z toho tedy důležité, že firma by při jejich omezení měla značný prostor pro zvýšení dividend, a to i v případě, že by nastala ona úpadková stagnace.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688