Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.10.2019 16:38:12

Podzim vezme počasí do svých rukou. Jak bude?

 

Ochlazení těchto dnů bude citelné. Ve čtvrtek bude zima, přeháňky a studený vítr. V dalším období se bude oteplovat jen pozvolna a návrat babího léta se zatím konat nebude. Vpád studeného vzduchu bude silnější, než se čekalo. Průměrné teploty na našem území budou jen kolem 11 °C, hřebeny hor se dočkají sněhových vloček. Oceánské proudění od severozápadu doprovodí četné přeháňky nebo občasný déšť. Srážkové úhrny nebudou vysoké, nicméně srážek bude hodně. Oteplení se dočkáme asi až v novém týdnu. Za teplem budeme odteď muset jedině do jihovýchodního Středomoří nebo nějak ještě dál.

 

Čeká nás chladno

Jak to bude vypadat den po dni? Hlavně teplotně to bude bída. Ve čtvrtek bude oblačno, občas přeháňky. Ráno a večer srážek méně. Teploty 9 až 13 °C. Severozápadní vítr o rychlosti 3 až 7 metrů za sekundu srazí pocitovou teplotu ještě níž. pátek bude polojasno až oblačno, od západu další přibývání oblačnosti, občas s deštěm. Teploty 11 až 15 °C. V sobotu i neděli bude oblačno až zataženo, občas s přeháňkami nebo slabým deštěm. Teploty jen 8 až 13 °C. V novém týdnu se pak oteplí na 11 až 16 °C. Oblačnosti ubude jen přechodně a dočkáme se dalších srážek.

Počasí 3.10.2019
 

Říjen je symbolem dešťů

Říjen býval v historických statistikách docela deštivý a zatím dá svým zvyklostem za pravdu. Zmírnit sucho v naší krajině neuškodí. Povrchové sucho je jen mírné, spodní vody jsou ale žalostně nízké. Dařit se tak bude i houbám, na které bude postupně chladno, jejich růst ale bude pokračovat.


Jak to bude s hurikánem Lorenzo? 

Původní hurikán Lorenzo bude mít vliv na počasí ve střední Evropě. Ne přímý, ale nepřímý. Posílí severozápadní proudění a stahování chladnějšího vzduchu na jih. Cestou na severovýchod od Azor už nehovoříme o hurikánu ale mimotropické tlakové níži. Hnací silou takové cyklóny už jsou jiné procesy, než daleko na jih v tropickém pásu, a cyklóna slábne.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty