ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  02.10.2019 08:43:52

Ranní glosa: Jedna pozitivní a jedna méně dobrá zpráva z ekonomiky


Včera jsme měli možnost seznámit se snad s posledními čísly české ekonomiky za druhý kvartál a také s výsledky státního rozpočtu za prvních devět měsíců roku. Začněme tedy spíše tím pozitivním, tedy zpřesněním odhadu ekonomického růstu. Statistický úřad jej fakticky vylepšil o jednu desetinu, a tak česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla dokonce o 2,8 %. Ve srovnání s vývojem v západní Evropě a především pak v Německu jde o výrazný kontrast, nicméně rozhodně ne jediný. Tentokrát však už jdou čísla více do hloubky, a tak jsme měli možnost seznámit se třeba s mírou ziskovosti či investic ve firmách, nebo s růstem příjmů tuzemských domácností. V případě profitability asi nikoho nepřekvapí, že míra ziskovosti se postupně snižuje z rekordních 52 % dosahovaných ještě v roce 2016 na aktuálních 46 % (v poměru k přidané hodnotě). Hlavním důvodem jsou i tentokrát náklady práce, které svižně rostou v důsledku přetrvávajícího napětí na trhu práce.

Mzdový konkurenční polštář, se kterým tato ekonomika dlouhodobě pracovala, se tak postupně vyčerpává, nicméně zdaleka ještě nezmizel. Ostatně o tom svědčí i míra zisku, která se v celé EU nebo v eurozóně pohybuje pod 40 %. Možná méně pozitivně tentokrát vypadá míra investic tuzemských firem, která se vrací na zhruba 28 %, kde byla naposledy na začátku loňského roku. Nemusí však jít vyloženě o důsledek neochoty či strachu firem z investic v nejisté době, jako spíše o důsledek dokončení velkých investičních projektů, respektive cyklu jako takového. Takže ani tento nový trend nemusí vyloženě kazit dobrý obrázek české ekonomiky. Zatímco firemní investiční aktivita zvolňuje, veřejný sektor dál svižně investuje. Jen v první polovině roku se tak jeho investice zvýšily více než o 16 %.

Odpolední čísla z české ekonomiky už tak dobře nevypadala. Na řadu přišly výsledky státního rozpočtu za prvních devět měsíců, který skončil schodkem -21 mld. korun, zatímco loni touto dobou vykazoval přebytek 15 mld. Když se nezapočítá vliv peněz z EU, tak už meziroční skok deficitu není tak výrazný. Na druhou stranu, pokud se zohlední 20 mld. z dávné privatizace, kterými si letošní rozpočet vypomáhá, tak… V každém případě o rozpočtu toho není třeba moc rozepisovat, protože se vlastně nic moc nemění. Dál za plánem zaostává výběr daní, zejména pak DPH, zatímco příjmovou stranu zlepšují nedaňové příjmy a plánovaný schodek -40 mld. vypadá zatím nejistě.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688