TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  01.10.2019 00:00:00

Praha nechce novoroční ohňostroj, rachejtle ale možná i tak budou létat

Videomapping, který má nahradit novoroční ohňostroj v Praze, bude na Václavském náměstí. Promítat se bude na Národní muzeum. Praha bez novoročního ohňostroje ale stejně zřejmě nezůstane. Společnosti, které se pořádáním ohňostrojů zabývají, totiž plánují, že ho udělají navzdory magistrátu.

Pompézní ohňostroje v metropolích po celém světě, k takovým oslavám se pražský magistrát odmítá připojit. Místo toho se začíná rýsovat vizuální show. Projekce se chystá na historickou budovu Národního muzea.

"My jsme uvažovali o místě, kam se vejde pohodlně hodně lidí a je to zároveň velká budova tak, aby ten videomapping šel vidět z velké dálky. Národní muzeum je v tomto smyslu už odzkoušené," vysvětlila radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Videomapping se na Václavském náměstí a budově muzea objeví 1. ledna celkem třikrát. Projekce po setmění by měly vyjít maximálně na dva miliony korun.

Jaké bude téma videomappingu, pražský magistrát teprve představí. Zatím je ale jasné, že by příběh měl vyprávět o Praze jako o moderním městě.

Okázalé ohňostroje, kterými Praha vítala nový rok, měly být minulostí. Jenže to tak úplně nebude. "Sami zvažujeme i možnost, že bychom v podstatě přispěli k tomu, že by se zachránil novoroční ohňostroj jako neoficiální ohňostroj pro Prahu. V podstatě takovou věc bychom se mohli dozvědět v prosinci," uvedl tvůrce ohňostrojů v Praze Martin Peter. Tvůrce ohňostrojů prý mrzí krok vedení Prahy zvlášť v symbolickém roce 2020.

"Za nás stále platí, že my jako Praha chceme jít příkladem a tedy my ohňostroj pořádat nechceme, nebudeme. Naopak chceme, aby si ta metropole mohla po rušném silvestru odpočinout," doplnila Třeštíková.

Praha se rozhodla nahradit tradiční novoroční ohňostroj kvůli hluku, ptákům a domácím mazlíčkům. Za regulaci ohňostrojů na začátku roku podepsaly petici tisíce lidí.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688