Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.10.2019 06:10:02

Nejhodnotnější firma na pražské burze? Stále zahraniční…

Nejhodnotnější na pražské burze zůstává rakouská bankovní skupina ERSTE. Děje se tak přestože za poslední rok její hodnota klesla nejvíce ze všech firem a to o téměř 65 mld. korun. Druhá největší ztráta hodnoty firmy byla sotva poloviční - díky kurzovému poklesu akcií ČEZ hodnota domácí energetické firmy poklesla o necelých 27 mld. korun. Celkově lze u hlavních firem obchodovaných na BCPP hovořit o hodnotě 1,144 bilionu korun.

Hodnota firmy, resp. tedy tržní kapitalizace je dána součinem kurzu obchodovaných akcií společnosti a jejich počtem.

Před rokem ke konci září jsme v článku „Avast již předhonil O2, VIG měl namále“ uvedli přehled hodnot hlavních firem obchodovaných na pražské burze. Tržní kapitalizace zmiňované ERSTE tehdy překračovala 402 mld. korun, v minulém týdnu však již činila sotva 338 mld. korun. Hodnota zmiňované druhé společnosti ČEZ pak klesla na necelých 280 mld. korun. Třetí místo si udržela, i přes pokles hodnoty o 20 mld. korun na zhruba 151 mld. korun, Komerční banka (KB).

Přehled tržní kapitalizace k 26. 9. 2019, resp. 2018


 

Jak patrno na dalších pozicích již můžeme evidovat řadu změn. Každopádně za vítěze posledních 12 měsíců nutno jednoznačně vyhlásit společnost Avast. Její hodnota totiž vzrostla o 25 mld. korun na 107 mld. korun, čímž se na pražské burze svou hodnotou posunula na 4. místo. Růst ocenění vykázaly již jen tři společnosti. U slovenské TMR či likérky STOCK však o výrazném zhodnocení nelze příliš hovořit (v kontextu výše absolutních hodnot, nikoliv až tak ve vztahu k velikosti samotných firem). O solidních více než 7 mld. korun pak stoupla hodnota mediální CETV.  

Před rokem jsme v článku zmiňovali pokles hodnoty telekomunikační O2 pod Avast. Za poslední rok se nůžky ještě výrazněji rozevřeli, když hodnota O2 je v porovnání již jen zhruba poloviční.

Rozdíl tržní kapitalizace k 26. 9. 2019 oproti 26. 9. 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avast ovládl index PX

Dá se říci, že v nedávné minulosti si hlavní slovo na vývoj indexu PX udržovaly především tři společnosti. Váhy akcií ERSTE, ČEZ a KB se držely okolo 20 %. Tedy u maximální burzovními pravidly stanovené hranice, kterou titul může díky svému pozitivnímu kurzovému vývoji i po nějakou dobu překračovat. Pokud se tak děje v okamžiku pravidelné čtvrtletní aktualizace, dojde následně k patřičné úpravě.

Dle aktuálního přehledu k 1. říjnu, uveřejněnému na nových webových stránkách pražské burzy, lze vysledovat výrazné změny vah jednotlivých titulů. Pokud se nejedná o chybu, překvapením je zejména značný pokles váhy akcií ERSTE a ještě více KB. Ta se s vahou jen 5,3 % rázem ocitla až na 8. místě. Větší vliv na index tak mají nejen konkurenční akcie MONETA, ale také např. O2, CETV i STOCK.

Svým kurzovým vývojem nicméně aktuálně dominantně ovládají index PX akcie Avast. Jejich váha dle údajů burzy totiž překračuje nezvyklých 27 %. V pondělí odepsaly téměř 3,5 % a výrazně se tak přičinily o procentní ztrátu indexu PX na závěrečných cca 1 031 bodů.

Index PXpřehled podílu jednotlivých firem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: pse.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688