Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.10.2019 09:09:00

Americký průmysl do konce roku zpomalí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finální odhad PMI v eurozóně ukáže jen nepatrné zlepšení. Slabší německá inflace se projeví i na dalším zpomalení růstu cen v eurozóně za září. Jádrová složka však o desetinu zrychlí a po zbytek roku by se měla držet nad celkovou mírou inflace. Americký ISM v průmyslu ukáže zlepšení oproti předchozímu měsíci, průmysl produkce však podle nás do konce roku zpomalí. V regionu uvidíme další pokles předstihových indikátorů a ČSÚ zveřejnění finální odhad růstu HDP za druhé čtvrtletí včetně detailní struktury.

Inflace v eurozóně dále zpomaluje

Inflace v eurozóně v září opět zpomalí o desetinu na 0,9 % y/y, zatímco její jádrová složka o desetinu zrychlí na 1,0 % y/y. I nadále inflaci brzdí vysoká srovnávací základna cen energií z minulého roku, na druhou stranu zrychluje růst cen služeb. Zpomaluje i růst cen potravin. V druhé polovině roku očekáváme průměrnou míru inflace 1,0 % y/y, zatímco jádrová inflace by měla být lehce vyšší.

Americký průmysl v posledních týdnech vysílá smíšené signály. Na jedné straně vidíme slabší investice firem, zpomalení globálního výrobního průmyslu a srpnový propad ISM ve výrobě na 49,1 bodu, na straně druhé poslední statistika z průmyslu ukázala meziměsíční růst o 0,6 % napříč všemi sektory. Očekáváme, že postupně oslabí i průmyslová výroba, ale měsíční data ještě ukáží několik pozitivních měsíců, s čímž je spojen i námi očekávaný nárůst indexu.

Finální indexy PMI přinesou jen mírné zlepšení v Německu a eurozóně. To však nic nezmění na výrazně nízkých hodnotách německého indexu. Za nimi stojí zejména slabá zahraniční poptávka umocněna obchodními spory ve světě a problémy v automobilovém sektoru. Index PMI nových objednávek klesl až na 37,9 bodu, což je nejnižší hodnota od začátku roku 2009. Navíc 12měsíční suma výroby aut se v červenci propadla o 15 %. Celkově tak propad PMI stahuje i index pro celou eurozónu, v kterém má ten německý váhu 35 %.

Německý trh práce na pokraji obratu trendu

Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala v září beze změny na 5 %. V následujících měsících očekáváme, že začne docházet k obratu na trhu práce, s tím jak se celá ekonomika dostává do recese. Zpomalení tamního průmyslu se začíná projevovat i v předstihových ukazatelích ostatních sektorů. Přitom právě trh práce bude podle nás rozhodující pro případný fiskální stimul ze strany německé vlády.

Další pokles předstihových ukazatelů v regionu

Dnes nás čeká záplava PMI z regionu. U všech sledovaných zemí očekáváme další pokles sentimentu ve výrobním sektoru. V případě České republiky očekáváme po srpnovém mírném růstu opětovný pokles o více než bod. Bude to tak desátý měsíc v řadě, kdy se index nachází v pásmu kontrakce ekonomiky. Dále také bude zveřejněn třetí odhad růstu HDP za druhé čtvrtletí. Nepředpokládáme, že by mělo dojít k revizi celkového tempa růstu. Zveřejněna bude ale celá struktura ekonomiky.

Koruna v závěru dne proráží úroveň 25,80 za euro

Maďarský trh práce vykázal za červenec další dvouciferný růst mezd. Hlavním tahounem zůstává privátní sektor, který meziročně zrychlil o necelý procentní bod. Na druhou stranu třetí měsíc v řade zpomaluje tempo růstu platů ve státní sféře. I tak se dosavadní průměrný meziroční růste mezd a platů pohybuje na úrovni 10,6 %.

Regionální devizový trh se až v druhé polovině dne se začátkem obchodování v USA odhodlal k výraznějšímu pohybu a to směrem k silnějším hodnotám. Koruna si tak včera připsala zisk 0,2 % a dnes začíná na úrovni 25,80 CZK/EUR. Obdobně si polepšil i polský zlotý a maďarský forint. Stejným směrem se se začátkem obchodování v USA vydal eurodolar. Euro tak včera ztratilo 0,3 % a dostává se na nová minima. Důvodem může být nižší zářijová inflace v Německu, která je v meziročním vyjádření nejnižší od začátku roku 2018.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688