Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
Okénko daně  |  30.09.2019 22:34:09

Finanční analýza – k čemu to vše vlastně je?

Finanční analýza jako oblast finančního řízení podniku je nezbytnou součástí každé firmy, která chce uspět v dnešním konkurenčním prostředí. Pomocí znalosti historických informací lze usuzovat o přítomnosti a predikovat budoucnost finančního hospodaření podniku.

Finanční stav firmy zajímá zejména její vedení a majitele. Zároveň se o něj však zajímají také externí subjekty. Banky často do smluv o úvěrech včlení kritéria finanční analýzy (neboli omezující podmínky či kovenanty), které je třeba pravidelně kontrolovat a vyhodnocovat, aby se úvěr nestal předčasně splatný. Dodavatelé i odběratelé se obvykle před zahájením nových obchodních vztahů zajímají o bonitu protistrany, kterou měří například ukazateli likvidity či aktivity. Investoři se zase zajímají například o návratnost svých investic či možný dosažený výnos z dané investice. V neposlední řadě finanční stav firmy zajímá samozřejmě konkurenci, zaměstnance a další subjekty, třeba i nás auditory. Každý výše uvedený subjekt sleduje své zájmy a finanční analýza pro ně představuje důležitý nástroj pro kontrolu, vyhodnocení či budoucí rozhodování.

Jako zdroj informací jim slouží především účetní závěrka sestávající se z finančních výkazů (rozvahy, výkazu zisku a ztráty, případně přehledu o peněžních tocích a o změnách vlastního kapitálu) a přílohy. Rozvaha poskytuje informace o stavu majetku a zdrojích jeho krytí k určitému datu. Výkaz zisku a ztráty upřesňuje, jaké náklady a výnosy za jednotlivé činnosti tvoří výsledek hospodaření za dané období. Příloha poté doplňuje informace, které ve výkazech nejsou obsaženy. Externí uživatelé mohou případně využít též výroční zprávu, zprávu auditora apod. Interní uživatelé, mezi něž patří především majitelé firem, manažeři, analytici, mohou též využít informace z účetnictví, vnitropodnikové přehledy, směrnice, plány, kalkulace a další interní informační zdroje.

Interní finanční analýza pomáhá majitelům firem, manažerům, analytikům při majetkovém i finančním řízení, rozhodování o optimální kapitálové struktuře, investiční a cenové politice, řízení zásob a samozřejmě řízení provozního cash-flow. Vlastníkům slouží též jako kontrolní nástroj zhodnocování jejich vložených prostředků. Externí finanční analýza pomáhá věřitelům, investorům, obchodním partnerům prověřit solventnost, investiční potenciál, rizikovost investice apod.

I když se informační potřeby různých uživatelů účetních výkazů liší, je možné konstatovat, že téměř vždy sledují základní charakteristiky hospodářské a finanční situace podniku:

  • schopnost podniku vyrovnat své finanční závazky v době jejich splatnosti, tedy platební schopnost;
  • schopnost podniku zajistit přiměřený zisk z použitého kapitálu, tedy výnosnost;
  • schopnost podniku dlouhodobě zabezpečovat své finanční závazky a dlouhodobě dosahovat přiměřené výnosnosti, tedy finanční stabilitu. 

Finanční analýza je důležitým nástrojem finančního řízení podniku, jejímž cílem je posoudit finanční zdraví podniku a identifikovat silné a slabé stránky hospodaření. K tomu lze využít různé metody, např. analýzu poměrových ukazatelů, analýzu absolutních ukazatelů (stavových a tokových veličin), analýzu fondů finančních prostředků, predikční modely finanční tísně apod.

Základním nástrojem finanční analýzy je poměrová analýza, která umožňuje srovnání společností různých velikostí v rámci daného oboru. Poměrové ukazatele vznikají vydělením dvou položek, mezi kterými existuje určitá souvztažnost. Při výpočtu se vychází z rozvahy a výkazu zisku a ztráty. V praxi se nejčastěji setkáme s ukazateli rentability (výnosnosti), likvidity, aktivity (řízení aktiv) a zadluženosti (struktury zdrojů).

Ukazatelé rentability poměřují zisk se zdroji. Nejčastěji se využívají ukazatelé rentability investovaného kapitálu, aktiv, tržeb, vlastního kapitálu. Informují o ziskovosti podnikání, zhodnocení vlastního kapitálu, odhalí slabé stránky v hospodaření. Pomohou též v rozhodování, zda je efektivnější pracovat s vlastními prostředky nebo cizím kapitálem.

Ukazatelé likvidity prověří schopnost podniku uhradit své závazky porovnáním závazků vůči disponibilním prostředkům.

Ukazatelé aktivity prozradí schopnost podniku využívat svá aktiva. Sledují, kolikrát se za dané období majetek obrátí, tedy rychlost obratu a jak dlouho je majetek vázán v určité formě, tedy dobu obratu.

Ukazatelé zadluženosti hodnotí úvěrové zatížení podniku. Pomocí míry zadluženosti, úrokového krytí a dalších ukazatelů měří, jak podnik využívá k financování cizí zdroje a jak je schopný hradit své závazky.

Analýzu absolutních ukazatelů představují metoda horizontální analýzy (analýzy trendů), která sleduje vývoj položek finančních výkazů v čase vyhodnocením změn položek po řádcích výkazů, a metoda vertikální analýzy. Ta je založena na rozboru finančních výkazů vyčíslením procentuálního podílu položek na celku.

Jednou z metod analýzy fondů finančních prostředků je analýza čistého pracovního kapitálu. Čistý pracovní kapitál získáme odečtením krátkodobých závazků od oběžných aktiv. Ukazatel nám tedy říká, kolik provozních prostředků budeme mít k dispozici, pokud uhradíme všechny své krátkodobé závazky.

Z výše uvedených informací je patrné, že finanční analýzu lze využívat k různým účelům. I my auditoři ji využíváme. K čemu? Před zahájením auditu nám pomůže objasnit, jak si firma celkově stojí a co se u ní za ten rok změnilo. Proběhly nové investice do majetku? Z čeho jsou kryty? Nejsou drženy nadměrné zásoby? Jaká je předpokládaná doba obratu obchodních pohledávek? Je nižší než doba obratu obchodních závazků a firma se tzv. ufinancuje sama, nebo si musí průběžně dočerpávat dodatečné zdroje? Je schopná během roku pokrýt své krátkodobé závazky z krátkodobých aktiv nebo je třeba provést refinancování? Má firma dost hotovosti? Dosahuje dostatečného provozního a celkového zisku? Jistě bychom vymysleli spoustu dalších otázek, na které nám odpovědi přináší právě finanční analýza. Pokud na ty Vaše otázky neznáte zatím odpověď, není nic snazšího než si připravit vlastní finanční analýzu. A pokud potřebujete pomoci, jsme tu pro Vás. 

Ing. Renáta Habeltová & Ing. Klára Honzíková


Ing. Klára Honzíková

Auditor, manažer oddělení auditu

klara.honzikova@fucik.cz

Klára se zaměřuje na statutární audity výrobních i obchodních společností a jiné auditorské ověřovací zakázky, včetně účetních a daňových due-diligence. Podílí se také mimo jiné na zakázkách nastavení vnitřních kontrolních systémů.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688