Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.09.2019 09:19:13

Trh práce sníží šanci na pokles sazeb Fedu (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Největší pozornost finančního trhu tento týden získá zveřejnění dat z amerického trhu práce a dále indexy výrobní i nevýrobní aktivity ISM. ECB začne publikovat novou referenční krátkodobou úrokovou sazbu. V Německu čekáme postupné zhoršování trhu práce. Čínský finanční trh bude týden zavřený z důvodu svátku.

Trh práce v USA potvrdí dobrou kondici

Data z trhu práce USA, která budou zveřejněna na konci týdne, získají jako obvykle velkou pozornost. Dle ekonomů SG i mediánu trhu by počet nových pracovních míst za září měl být nadprůměrný. A pokud data negativně nepřekvapí, bude mít Fed o důvod méně na svém zasedání na konci října spěchat s dalším snížením úrokových sazeb. V případě ISM indexů aktivity ve výrobě čekáme malé zvýšení aktivity ve výrobě po předchozím poklesu indexu ISM do pásma kontrakce. ECB začne od 2. října publikovat novou referenční úrokovou sazbu €STR. Inflace v eurozóně zůstává nízko a v září čekáme zpomalení o 10 bp na 0,9 % y/y. Snižování úrokových sazeb bude pravděpodobně pokračovat v případě indické a australské centrální banky. V Británii získá pozornost probíhající konference Konzervativců.

Polská centrální banka bude vyčkávat beze změn sazeb

Od polské centrální banky na zasedání tento týden změnu sazeb nikdo nečeká. Nicméně v ČR získá pozornost zveřejnění zápisu z minulého zasedání ČNB, kde dva členové nečekaně hlasovali pro zvýšení sazeb. Charakter debaty a jména, těch kdo hlasovali, mohou napovědět o skutečné ochotě sazby zvýšit. Ke zvýšení sazeb nabádá prognóza ČNB z důvodu vyšší inflace při zastaveném posilování koruny a silné domácí poptávce. Proti zvýšení pak mluví zhoršující se vnější prostředí, které dle naší prognózy povede ke zpomalení české ekonomiky. Tento týden by na rizika pro růst mělo poukázat zveřejnění indexů PMI v ČR.

Zaostřeno na dnešek

Německý trh práce se zhorší

S ohledem na zhoršování předstihových indikátorů v Německu čekáme, že dříve či později bude tento vývoj patrný i na datech z trhu práce. Slabost v průmyslu se postupně více přelije i do sektoru služeb, který zaměstnává většinu pracovní síly. Německo se pravděpodobně nachází v recesi. S tímto vývojem pak bude konvenovat i zveřejnění inflace v Německu za září, která dle ekonomů SG v září zpomalila pod meziroční tempo 1,0%.

Důvěra v ekonomiku eurozóny klesla

Celkový indikátor důvěry v ekonomiku od Evropské komise v září klesl na čtyřleté minimum z důvodu zhoršení sentimentu v průmyslu a obchodě. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA potěšily v pátek nárůstem o 0,2 % m/m. Naopak srpnový růst spotřeby domácností USA o 0,1 % m/m byl nejslabší výsledek za posledních 6 měsíců.

Mírně pozitivně dnes ráno potěšilo zlepšení indexu PMI za září v Číně. Výrobní PMI vzrostl na 49,8 bodu z předchozí úrovně 49,5 b., když se čekalo 49,6 b. Ve službách naopak došlo k nepatrnému poklesu na 53,7 bodu. V závěru týdne negativně zapůsobily zprávy o tom, že americká administrativa zvažuje omezení přístupu čínského kapitálu do země. Americké ministerstvo financí tyto zprávy o víkendu dementovalo. Čínský trh bude od zítřka na týden zavřený kvůli svátku.

Volby v Rakousku s převahou 37,2 % hlasů podle předběžných odhadů vyhráli Křesťanští demokraté Sebastiana Kurze. Nyní se budou sčítat hlasy a probíhat vyjednávání o koalici. Ta sice nebudou snadná, ale s ohledem na volební výsledek se nabízí více variant.

Maďarská průměrná mzda rychle roste

Jediný údaj v regionu, který přitáhne pozornost trhu, bude vývoj průměrné mzdy v Maďarsku. Jejich tempo růstu se sice oproti loňsku mírně snížilo, ale stále dosahuje dvouciferného tempa.

Nízká nezaměstnanost v Maďarsku

Zveřejnění vývoje trhu práce v Maďarsku nepřineslo žádné překvapení, když míra nezaměstnanosti setrvala na historicky nejnižší úrovni 3,4 %. Maďarský forint ani polský zlotý v pátek nezaznamenaly významnější pohyb.

Česká koruna se v pátek pohybovala bez jasnějšího trendu poblíž 25,85 CZK/EUR, tedy tam, kde se nacházela před posledním zasedáním ČNB. Úrokové sazby zůstávají bez významnějších změn na vyšších úrovních, kam vzrostly po středečním zasedání ČNB.  Finanční trh ovšem v příštím roce stále čeká snížení úrokových sazeb ČNB o 25bp v době, kdy ČNB hrozí jejich zvyšováním.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688