TNBiz (TN.cz)
29.09.2019 09:57:39

Noční podívaná, oblohu během podzimu prozáří tři meteorické roje

Každý rok můžeme sledovat celou řadu meteorických rojů, ani letošní podzim není výjimkou. Už začátkem října se objevují oblíbené Orionidy, v listopadu se můžeme těšit na Leonidy a v prosinci nás pak čekají Geminidy.

Nejbližší meteorický roj, který stejně jako jeho jarní protějšek může překvapit, jsou Orionidy. Meteory jsou podle České astronomické společnosti rychlé a zejména v druhé polovině noci bývají jasné. Aktivita stoupá také až v druhé polovině noci.

 

Mateřským tělesem je Halleyova kometa, jak již název napovídá, meteory zdánlivě vylétají ze souhvězdí Oriona. Podle portálu Earthsky je možné je pozorovat už od 2. října, Orionidy přestávají být viditelné přibližně 14. listopadu, maximum si pak užijeme okolo 22. října.

 

Po Orionidech se můžeme těšit na Leonidy. Ty můžeme pozorovat téměř celý listopad, pozorovatelné jsou od 5. až do 30., maximum pak připadá podle portálu Space přibližně na 17. listopadu. Roj bývá nejčastěji zmiňován s extrémními meteorickými dešti. Například v roce 1966 se objevil meteorický déšť, při kterém bylo vidět několik desítek tisíc meteorů za hodinu.

 

"Bohaté deště jsou vždy způsobeny hustými vlákny za mateřskou kometou, která se ke Slunci vrací jednou za přibližně 33 let. Poslední návrat v roce 1998 přinesl výrazné roje v letech 2001 a 2002 (a rovněž fantastické bolidové divadlo v roce 1998). Další návrat se očekává až v roce 2031," vysvětluje Česká astronomická společnost.

 

 

 

I když jsou "klidové" Leonidy poměrně neaktivním rojem, díky vysoké rychlosti objektů při vstupu do atmosféry se mohou objevovat velmi jasné bolidy. Mateřským tělesem je kometa 55P Tempel-Tuttle.

 

Jako poslední nás čeká meteorický roj Geminid. Četnost průletů se od objevení výrazně zvýšil, podle některých modelů má ale frekvence, která nyní činí kolem 100 meteorů za hodinu, klesat.

 

Geminidy se zpravidla objevují zhruba od 6. do 17. prosince, maximum roje pak připadá zhruba na 14. prosince. V tomto případě není mateřským tělesem kometa, jedná se o částečky asteroidu 3200 Phaethon.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty