Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  27.09.2019 17:35:32

Týden chudý na události, trhy se soustředily na Trumpa - obchodní válku i impeachment

Dění na světovém trhu
Dle očekávání byl uplynulý týden relativně skromný na významnější události. Trh se tak zaměřil na jakékoliv informace o posunu v americko-čínských vyjednáváních o vzájemném obchodu. V průběhu týdne se však objevovaly víceméně protichůdné informace, které však k danému tématu již patří. Vedle toho investoři sledovali další pokus amerických zákonodárců (demokratů), kteří chystají zahájit proces impeachmentu vůči Donaldu Trumpovi. Jako podklad má sloužit zneužití pravomoci a ohrožení národní bezpečnosti v kauze Ukrajina a syn Johna Bidena (pravděpodobný demokratický kandidát na prezidenta). Obě témata způsobovaly zvýšenou volatilitu během celého týdne.

Americké akciové indexy prostřednictvím S&P 500 nakonec uzavřely týden níže o 0,4 % t/t. Podobně reagovala i Evropa, která prostřednictvím indexu Stoxx Europe 600 poklesla 0,4 % t/t. Vzhledem k vysoké váze finančních titulů v rámci domácího trhu došlo k 2,1% t/t poklesu indexu PX na 1038 bodů.

Společnosti na BCPP
Na domácím trhu jsme sledovali zakončení domácí výsledkové sezóny. Philip Morris ČR v úterý překvapil solidními čísly. Nekonsolidovaný provozní zisk EBITDA dosáhl 2,9 (+13,7 % r/r) vs. oček. 2,8 mld. . Důvodem byly vyšší prodeje a i vyšší cenový efekt, který byl podpořen prodejem zahřívaných produktů. Ty však tlačí na EBITDA marži, která poklesla o 4,2 p.b. na 39,6 %. Čistý zisk pak vykázal 17,1% r/r růst na 2,1 vs. oček. 1,9 mld. . Takový výsledek dle nás potvrzuje, že PMČR i v příštím roce vyplatí zajímavou dividendu. Titul zakončil týden na 13640 (+4,0 % t/t).

Web Hlidacipes.org uveřejnil zprávu, podle níž je jediným zbývajícím zájemcem o podíl AT&T v CME česká skupina PPF. Americká AT&T údajně za CME požaduje cenu 47 mld. . Zpráva však výslovně neuvádí, zda jde o ocenění 100 % akcií CME či 75% podílu, který AT&T v CME drží. Pokud by šlo o ocenění celé společnosti, tato cena by odpovídala při tzv. plně ředěném počtu akcií firmy 380 mil. hodnotě na akcii cca 5,3 USD a při současném kurzu 23,6 Kč/USD cca 124 . Sama PPF se ke zprávě odmítla vyjádřit. Podotýkáme, že uvedená částka 47 mld. je pouze spekulací a že je velmi blízko částkám, které uváděla jiná média již zhruba před dvěma roky. Titul zakončil páteční seanci na 109 (+4,2 % t/t).

Český výrobce bezpilotních letadel Primoco za 1H19 realizovala tržby 1,08 mil. oproti 18,21 mil. v 1H18, což vedlo i k zápornému zisku EBITDA -12,47 mil. (loni +3,93 mil.). Důvodem bylo odložení podpisu významné zakázky na Blízkém východě, a to v důsledku politické nestability v zemi klienta. Společnost očekává, že tato zakázka bude uzavřena letos nebo příští rok. Dále má Primoco dle svého vyjádření možnost získat významnou zakázku v Malajsii, kam již dodalo tři bezpilotní letadla loni, a v jednání má další řadu možných zakázek. Akcie je obchodována na trhu START.

Společnost Sazka Group v pondělí vydala 5leté dluhopisy s hrubým kupónovým výnosem 5,2 %. Dluhopisy mají nominál 10 000 , vyplácí kupón pololetně a jsou splatné v r. 2024. Na začátku září společnost navýšila emitovaný objem z 5 na 6 mld. . Od pondělka 23. 9. jsou dluhopisy rovněž obchodovány na Burze cenných papírů Praha.

ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 2,00 % (2T repo). Hlasování bylo 5:2, když dva členové hlasovali pro další zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Podle bankovní rady jsou v současnosti rizika v ekonomice výrazná, a to na obě strany (pro-inflační i proti-inflační), ale nakonec se bankovní rada shodla, že jsou lehce proinflační. Guvernér Rusnok odmítl, že by se ČNB brzy přidala k ostatním centrálním bankám a řešila otázku snižování sazeb.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie CME (+4,2 % t/t na 109 ). Na titulu se objevila opětovná spekulace ohledně možného převzetí. Mezi zájemci údajně zůstává jen PPF. Spekulace zopakovala i možnou akviziční cenu, která by indikovala vyšší úrovně, než jsou současné tržní. Jen připomínáme, že případná transakce nezavazuje nového vlastníka učinit povinnou nabídku minoritním akcionářům. Naopak největší pokles týdne předvedly akcie Erste Group (-5,8 % t/t na 779,2 ). Titul reagoval shodně s evropským finančním sektorem, který byl pod prodejním tlakem vzhledem k nepříznivému ekonomickému výhledu, který pro EU naznačují například poslední německá data (PMI a IFO).

Výhled na příští týden
V příštím týdnu začne poslední letošní kvartál. Ani pro příští týden se neočekávají významnější události. Investoři budou dále sledovat jakékoliv informace z obchodního jednání mezi USA a Čínou, ale vzhledem k svátkům v Číně by mohly být informace i z této fronty ojedinělé. Trh se začne postupně připravovat na výsledkovou sezónu za 3Q19. Ta se však naplno rozjede až v polovině října. Celkově očekáváme, že bude přetrvávat vyšší volatilita s nižšími objemy a investoři se přesunou do vyčkávacího módu.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní ISM průmyslu (oček. 50,3 po 49,1 bodu m/m), čtvrteční podnikové objednávky (oček. -0,5 po +1,4 % m/m), ISM služeb (oček. 55 po 56,4 bodech m/m), páteční měsíční data z trhu práce (oček. 140 po 130 tis. nových prac. míst).
V Číně se zaměříme na pondělní oficiální (oček. 49,6 po 49,5 bodu m/m) a Caixin PMI průmyslu (50,2 po 50,4 bodu m/m).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688