Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  26.09.2019 13:26:09

Lety aerolinek Condor by neměl krach mateřské společnosti Thomas Cook ohrozit

Letecká společnost Condor i přes krach mateřské společnosti Thomas Cook stále funguje a cestující by se neměli obávat problému. Ty by neměly nastat ani u v Česku působící cestovní kanceláře Neckermann, která je taktéž dceřiná společnost koncernu Thomas Cook. Problém však mohou mít cestující, kteří si zakoupili lety nebo zájezd přímo do Thomas Cook.

Letecká společnost Condor, která je dceřinou společností Thomas Cook, by měla stále normálně fungovat, všechny lety by měly být uskutečněny a úpadek mateřské společnosti se jí netýká,“ komentuje aktuální situaci v cestovním ruchu právník z Vaše nároky.cz, zároveň však dodává, že se jedná o aktuální stav, který se samozřejmě může změnit.

Čeští cestující služby zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook spíše nevyužívali, to však neplatí o německé aerolince Condor, která je její dceřinou společností. Ročně s ní cestuje tisíce Čechů. Jak už výše popsal právník Novák, krach společnosti Thomas Cook by však aerolinku Condor prozatím nemělo ohrozit. „Nicméně pokud by došlo ke krachu Condor, tak by museli cestující nárok nejspíše vymáhat v rámci insolvenčního řízení,“ doplňuje právník.

Při krachu letecké společnosti by cestující nejspíše nezachránilo ani cestovních pojištění či pojištění storna. Pojistné podmínky totiž často mají tuto situaci zahrnutou v rámci výluk z pojištění. „Pokud by cestující měli sjednané cestovní pojištění nebo pojištění storna, ale v rámci pojistných podmínek by nebylo počítáno s touto situací – krachem letecké společnosti, tj. nejedná se o pojistnou událost, tak bohužel nebudou mít nárok na pojistné plnění,“ upozorňuje právník, zároveň však znovu dodává, že aktuálně by společnost Condor problémy mít neměla.

Strach by neměli mít ani cestující, kteří si zakoupili zájezd od cestovní kanceláře Neckermann, která je taktéž dceřiná společnost koncernu Thomas Cook, a která působí v Česku. „Krach Thomas Cook bude mít pro české zákazníky dopady jen v tom případě, pokud by si zakoupili zájezdy přímo přes britskou nebo německou cestovní kancelář. V případě německé zatím nedošlo k úpadku, ale údajně to je velice pravděpodobné. Jednotlivé nároky klientů se tak budou řídit právem daného státu. To se týká podmínek pro repatriaci a především vyplacení ceny zájezdu, který nebyl uskutečněn, z nějakého garančního fondu, záruk nebo pojištění cestovních kanceláří. Případně se nedá vyloučit nutnost následného přihlášení pohledávky – ceny neuskutečněného zájezdu do insolvenčního řízení v Británii nebo Německu, kde však šance na uspokojení budou poměrně malé,“ říká právník.

Ať už se jedná o zrušené lety či storna dovolené, cestující by se vždy měli domáhat náhrady. V České republice mají cestovní kanceláře zákonnou povinout být na krach pojištěny, cestující, kteří si zakoupili zájezd u české CK, by tak vždy měli dostat své peníze za zaplacený zájezd zpět. 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na: www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688