Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  24.09.2019 16:09:31

Smaghi: ECB by si měla vzít velké poučení z Fedu v době vysoké inflace


Evropská centrální banka se rozhodla, že sníží depozitní sazbu na minus 50 bazických bodů. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví program nákupu aktiv, který nebude časově omezený a měsíčně dosáhne 20 miliard dolarů. Zdá se, že proti tomuto rozhodnutí bylo několik lidí z 25členné rady guvernérů. Podle jejich názoru neodpovídá změna politiky současným ekonomickým podmínkám. Zazněla i kritika efektivity nových kroků, která stojí na předpokladu, že monetární politika v současném prostředí ztrácí svou sílu a přináší vedlejší efekty, které mohou být velmi škodlivé, píše na stránkách FTAlphaville Lorenzo Bini Smaghi, který sám seděl ve vedení ECB. Podle jeho názoru ale data hovoří ve prospěch hrdliček.
 
Ekonom se domnívá, že popsaný kritický názor má vážné vady. Za prvé, „neexistuje žádná seriózní studie, která by ukazovala, že monetární politika už není schopna zvednout inflaci a její vedlejší účinky se staly dominantní.“ Zodpovědná centrální banka přitom musí rozhodovat na základě řádně zpracovaných ekonomických analýz. Druhým problémem jsou pak historické zkušenosti. Ty podle ekonoma ukazují, že ECB již řadu let systematicky přestřeluje ohledně očekávané inflace.

Například v červnu 2014 ECB očekávala, že inflace se v roce 2015 zvedne na 1,1 % a v roce 2016 na 1,4 %. Jenže ta se pak pohybovala na 0 % a v roce 2016 na 0,2 %. Z tohoto pohledu byla tedy chybná politika ECB, v jejímž rámci sice v roce 2014 snížila sazby, ale nepokračovala s kvantitativním uvolňováním tak jako americký Fed. Neposkytla totiž dostatečnou monetární stimulaci. Podobné to bylo podle Smaghiho například v září roku 2018, kdy ECB ukončila program nákupu aktiv, protože čekala, že inflace se v roce 2019 zvedne na 1,7 % a na této úrovni se udrží i v roce 2020. Opět se však ukazuje, že tyto projekce byly příliš optimistické, protože jsou snižovány o půl procentního bodu a program nákupu aktiv se nyní obnovuje.

Politika založená na příliš optimistických projekcích vývoje inflace byla tedy chybná. A „je pozoruhodné, že ti členové vedení ECB, kteří se ve svých očekáváních mýlili a protestovali proti větší stimulaci, stále nereflektují své chyby ve svých současných pohledech“. Co se týče vedlejších efektů monetární politiky ECB, bývá zmiňováno zejména nízké úročení vkladů a jeho následný dopad na ekonomický růst a finanční stabilitu. Jenže „monetární politika sebou vždy nese vedlejší efekty, a to jak v případě jejího utažení, tak uvolnění“. Tyto efekty by se měly řešit v jiné oblasti, například fiskální politikou či politikou makroprudenční.

Smaghi poukazuje na to, že mandátem ECB je udržování cílové inflace. Pokud by tak měla banka sledovat další cíle včetně vedlejších efektů její politiky, měl by být rozšířen její mandát tak, aby zahrnoval například i ekonomický růst či finanční stabilitu. Pozoruhodné je pak podle něj to, že ti samí lidé, kteří ji kritizují za vedlejší efekty její politiky, jsou vehementně proti rozšíření jejího mandátu tak, aby mohla tyto efekty brát plně v potaz.

Podle ekonoma není pochyb, že efektivita monetární politiky v posledních letech klesla. Připomíná však, že v podobné situaci se nacházel Fed během působení Paula Volckera, když bojoval s vysokou inflací. Ten do čela Fedu přišel v polovině roku 1979, kdy inflace rostla i přesto, že v předchozích letech rostly sazby. I tehdy se množily hlasy, že monetární politika se stává „impotentní, sazby by již růst neměly, protože poškozují růst, a namísto toho by měla zasáhnout politika fiskální“. Volcker se ale rozhodl jinak, sazby zvedal agresivně a následný vývoj mu dal za pravdu. Smaghi tak podle svých slov doufá, že nová šéfka ECB Christine Lagardeová si z tohoto vývoje vezme poučení.

Zdroj: FTAlphaville

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688