Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  24.09.2019 11:38:35

Philip Morris ČR (Koupit, 12m cíl = 18 308 CZK) - Bezdýmné produkty táhnou hospodaření firmy (Komentář k výsledkům)


Výsledky společnosti Philip Morris ČR za první polovinu roku překonaly předpoklady v oblasti tržeb. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 27,5 % na 8,19 mld. CZK. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se konsolidované tržby zvýšily o 27,3 %. Provozní a čistý zisk posílil o 15,1, respektive 15,8 % a dosáhl 2,50, respektive 2,02 mld. CZK.

Hlavní trendy a fakta: (1) K 27,5% růstu konsolidovaných tržeb nejvíce přispěly prodeje tabákových náplní HEETS a zařízení IQOS v České republice a na Slovensku ve výši 1,7 mld. CZK. Pozitivní vliv měl také příznivý vývoj cen cigaret v obou zemích odrážející zvýšení prodejních cen společnostmi Philip Morris ČR a.s. a Philip Morris Slovakia s.r.o. Tyto pozitivní efekty byly částečně kompenzovány snížením prodejů portfolia tabákových výrobků určených ke kouření ve výši 0,2 mld. CZK. (2) České republice za první pololetí meziročně klesl tržní podíl cigaret z 37,4 % na 35,5 % (meziroční pokles prodejů o 0,2 mld. ks), zatímco náplně HEETS zaznamenaly výrazný nárůst tržního podílu z 1,8 % na 5,4 % (meziroční růst prodejů o 0,4 mld. ks). (3) Na Slovensku za první pololetí meziročně klesl tržní podíl cigaret z 54,9 % na 51,5 % (meziroční pokles prodejů o 0,1 mld. ks), zatímco náplně HEETS zaznamenaly výrazný nárůst tržního podílu z 2,6 % na 6,3 % (meziroční růst prodejů o 0,1 mld. ks).(4) Ziskovost meziročně posílila, avšak nižším tempem než tržby samotné. To je dáno nižšími maržemi z bezdýmných cigaretových produktů, kde společnost figuruje pouze jako distributor a nevyrábí je tak jako běžné cigarety.

Potenciální dopad na předpovědi, cílovou cenu a doporučení: Zveřejněné výsledky hospodaření byly oproti našemu očekávání lepší pouze v oblasti tržeb. Společnosti se podařilo navýšit ceny a tím docílit lepších výnosů, zároveň úspěšně pokračuje prodej nové technologie IQOS, což předznamenává i nadále úspěšné výhledy společnosti do budoucna. Z těchto důvodů ponecháváme naše doporučení Koupit.

Rizika: Přísnější regulace kouření a razantnější zvyšování spotřebních daní považujeme aktuálně za největší rizika, která by se projevila na výsledcích i ocenění firmy negativně.

Očekávané události: Společnost nezveřejňuje kvartální výsledky. Oznámení hospodářských výsledků za rok 2019 očekáváme ke konci března 2020.
Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688