TNBiz (TN.cz)
23.09.2019 22:05:43

Počasí ve světě: Tajfun Tapah trápí Japonsko. Desítky zraněných, tisíce lidí bez elektřiny

Tajfun Tapah, který udeřil na Japonsko, má na svém kontě už padesát zraněných lidí, přes třicet tisíc domácností bez elektřiny a na osm stovek zrušených letů. Během pondělí zeslábl na tropickou bouři. Stále ho ale doprovází silný vítr a vydatný déšť, hrozí záplavy a sesuvy půdy.

Silný vítr lomcoval s loděmi a stromy, auta musela projíždět zaplavenými ulicemi. Tapah do Japonska doprovodil vítr o rychlosti přes 160 kilometrů v hodině. Aerolinky a železnice zrušily několik set spojů.

Tajfun se prohnal kolem čínského a jihokorejského pobřeží a způsobil záplavy a výpadky elektřiny v jižním Japonsku. Tam je také na pět desítek zraněných. Aktuálně je na severu země a míří dál na východ. Meteorologové varují před spouští, kterou živel může způsobit. "Výstraha platí před silným větrem, vysokými vlnami a sesuvy půdy," varuje tamní agentura pro řešení přírodních katastrof. 

Záplavy hrozí i severu největšího ostrova Honšú a sousednímu Hokkaidó. Napršet by mohlo několik set milimetrů. Tapah je přitom tento měsíc už druhý tajfun, který v zemi řádí. 

Živel v Jižní Koreji zanechal třicet zraněných a na třicet tisíc lidí bez elektřiny. Rozbouřené moře ve městě Ulsan na pláž vyplavilo plachetnici. Šťastně ale skončila dramatická záchrana námořníků nedaleko přístavu Čou-šan ve Východočínském moři. I přes vysoké vlny a silný vítr se podařilo z člunu vytáhnout patnáctičlennou posádku uvízlé nákladní lodi. Jeden muž přitom spadl do rozbouřeného moře.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty