Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.09.2019 06:09:24

Pražská burza představila nový index, dle něho letos posiluje o více než 8 procent


Pražská burza v pondělí spustila výpočet nového indexu PX Net Total Return (zkráceně PX-TRnet), který je vlastně bratrem dividendového indexu PX-TR. Nový index bude mít pro investory lepší vypovídací schopnost, když místo hrubé dividendy bude rovnou kalkulovat s dividendou čistou. Jinými slovy daný index bude zohledňovat kromě kurzového vývoje titulů také výplatu dividend daných firem po zdanění, jež burza kalkuluje dle daňové sazby zveřejňované OECD. Hodnota indexu PX-TRnet tak bude realističtěji vypovídat o možných ziscích investorů na pražské burze, kteří by své portfolio sestavovali právě jen dle daného indexu.

Jak známo index PX-TR, a tedy nyní i index PX-TRnet, v sobě zahrnuje totožné emise obsažené v hlavním indexu PX. Po loňském konci emisí FORTUNA a UNIPETROL, a dřívějším vyřazení slovenské TMR, tak index také nyní zahrnuje 12 společností.

Obdobně jako u indexu PX-TR pražská burza nicméně uskutečnila přepočet nového indexu do minulosti až do 20. března 2006. Například ke konci loňského roku hodnota indexu PX-TRnet dosáhla necelých 1 516 bodů, ke včerejšku pak činila přes 1 640 bodů. Letošní výkonnost pražské burzy tak dle indexu aktuálně dosahuje 8,22 %. Pro srovnání výkonnost indexu PX-TR aktuálně činí 11,4 %, resp. u indexu PX zohledňujícího jen kurzový vývoj pak 5,93 %.

Vývoj indexu PX-TRnetroce 2019

 

Hodnota indexu PX-TRnet vlastně nyní není příliš vzdálena úrovni jeho počátku, kdy však jeho báze byla podstatně širší. Zkrátka ke zmiňovanému 20. března 2006 činila necelých 1 555 bodů. V dobách krize však nebyla ani poloviční. Zkrátka minimum lze nalézt 18. února 2009, kdy index PX-TRnet poklesl až na necelých 684 bodů. Naopak své dosavadní maximum index dosáhl právě ještě před krizí, resp. 29. října 2007, kdy se vyšplhal nad 2 042 bodů.

V posledních letech se dokázala pražská burza zmiňovaným maximům nejvíce přiblížit právě letos. Ve čtvrtek 18. dubna se index dostal k 1 712 bodům.

Historický vývoj indexu PX-TRnet

 

Výše zmiňované hlavní indexy nejvíce ovlivňují především akcie ERSTE, ČEZ a KB. V dřívějších dobách se k nim vlastně připojovaly akcie VIG, nicméně ty se postupně propadly již na 6. místo. Své sehrál příchod akcií MONETA a zejména loňský Avast. Softwarový titul se především letos nejvýrazněji podílí na pozitivním vývoji indexů a zároveň tím i zvyšuje svůj vliv.

Jak plyne i z níže uvedeného našeho přehledu o vývoj indexu se podstatně starají jen 4 emise. Jejich váha aktuálně dosahuje 71 %. První polovina emisí se pak svým vývojem již podílí o vliv téměř z 88 %. Žádná z emisí by neměla v indexu PX-TRnet překračovat pětinovou váhu. Pokud se tak stane, pravidelná obvyklá čtvrtletní aktualizace indexu zajistí redukčním faktorem omezení vlivu.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688