BHS (BH Securities a.s.)
Z domova  |  23.09.2019 14:55:04

Lidé pijí alkohol a kouří cigarety více než za komunismu

Boj proti pití alkoholu a kouření cigaret se ve světle dat Českého statistického úřadu zdá být zcela neúčinný. V současnosti vypije průměrný člověk ročně zhruba čtyřikrát více čistého alkoholu než v roce 1948 a za den vykouří přibližně o dvě cigarety více než v roce 1955, kdy se spotřeba cigaret začala měřit,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Češi jsou milovníci neřestí, kteří se v pití alkoholu a kouření cigaret moc neomezují. Když se podíváme na historická data, zjistíme, že v současnosti pijeme a kouříme výrazně více než v minulosti. V roce 1948, kdy byl proveden komunistický státní převrat, průměrný Čech vypil 84,4 litru alkoholických nápojů, což odpovídalo 2,4 litru čistého alkoholu. Hned po prvním roce komunistické vlády se spotřeba alkoholu prudce zvýšila. Konzumace lihovin vzrostla více než dvojnásobně a v přepočtu na čistý alkohol průměrný člověk vypil 4,2 litru.

V průběhu komunistické éry spotřeba alkoholu narůstala. Nejvíce alkoholických nápojů bylo vypito v roce 1983. Průměrný Čech tehdy vypil 6,3 litru čtyřicetiprocentních lihovin, 13,7 litru vína a 161,9 litru piva. V přepočtu na čistý alkohol však bylo dosaženo maxima o dva roky dříve, kdy bylo vypito více tvrdého alkoholu a vína. V roce 1981 průměrný konzument spotřeboval 9,4 litru čistého alkoholu, což se podařilo převýšit až po sametové revoluci.

Dosavadního rekordu v pití alkoholických nápojů bylo dosaženo v roce 2005, kdy průměrný obyvatel naší země vypil 188,1 litru. To zahrnovalo 7,8 litru čtyřicetiprocentních lihovin, 16,8 litru vína a 163,5 litru piva. Maxima čistého alkoholu jsme do sebe vstřebávali v letech 2007 až 2009, kdy průměrná spotřeba na osobu dosahovala výše 10,4 litru. V posledních letech si lze všimnout rostoucí obliby vína a naopak nižší konzumace piva. Množství vypitých lihovin se příliš nemění.

Spotřeba cigaret se začala evidovat od roku 1955. V tomto roce průměrný obyvatel naší země vykouřil 1337 cigaret, což činí necelé čtyři cigarety na den. Popularita kouření v komunistickém režimu narůstala a maxima dosáhla v roce 1978, kdy průměrný obyvatel naší země vykouřil 1961 cigaret, tedy více než 5 cigaret denně. Následně však množství vykouřených cigaret začalo klesat. V roce sametové revoluce se průměrná spotřeba na osobu snížila na 1776 cigaret.

Po roce 1989 se kouření vrátilo do módy. Nejvíce cigaret v přepočtu na osobu bylo vykouřeno v roce 1997. Tehdy každý v průměru vykouřil 2354 cigaret. Přes 2300 cigaret jsme se dostali i v letech 2006 a 2007. V posledních letech se průměrná roční spotřeba cigaret v přepočtu na osobu pohybuje kolem 2000. Známky výrazného poklesu přitom nejsou patrné.

Ze statistických dat je zřejmé, že současná míra konzumace alkoholu a cigaret je na velmi vysoké úrovni. Po sametové revoluci se zvýšilo množství vypitého alkoholu i vykouřených cigaret. V současnosti lidé za rok vypijí zhruba čtyřikrát více čistého alkoholu než v roce 1948 a za den vykouří přibližně o dvě cigarety více než v roce 1955.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688