TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  23.09.2019 14:15:23

Trump prý měl chtít po Ukrajincích špínu na rivala

Americký prezident Donald Trump se opět dostal do potíží. Podle jednoho ze zpravodajských důstojníků měl během červencového telefonátu tlačit na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Ukrajina začala vyšetřovat Huntera Bidena, syna bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Ten mu zřejmě bude soupeřem ve volbách. Jako páku měl Trump používat americkou vojenskou pomoc Ukrajině.

Nový skandál hýbe Washingtonem. Demokraté obviňují amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se pomocí cizí vlády snažil ovlivnit nadcházející volby. Po ukrajinském prezidentovi měl chtít, aby jeho země začala vyšetřovat syna bývalého viceprezidenta Bidena Huntera. Joe Biden je zatím favoritem demokratů na prezidentskou nominaci a příští rok by se měl střetnout s Trumpem o prezidentský úřad.

Trump s ukrajinským prezidentem Zelenskym telefonoval 25. července. Ve zprávě, kterou k telefonátu vydala ukrajinská vláda, se píše, že spolu státníci probírali korupci. To ale v americké zprávě nebylo. O dva týdny později jeden ze zpravodajců poslal stížnost úřadu, který má dohlížet na činnost zpravodajských služeb. Ten ji následně podstoupil šéfovi zpravodajských služeb.

Podle deníku Wall Street Journal měl Trump k vyšetřování Huntera Bidena nabádat ukrajinského prezidenta několikrát. K tomu samému měl Zelenského přesvědčovat i bývalý starosta New Yorku a Trumpův osobní právník Rudy Giuliani. Trump měl Zelenského žádat, aby s Giulianim spolupracoval. Syn bývalého viceprezidenta byl členem managementu ukrajinské společnosti Burisma Holdings, ta byla v té době vyšetřována pro podezření z korupce. Vyšetřování bylo později zastaveno.

Nejvážnější obvinění se týká toho, že měl Trump použít americkou vojenskou pomoc jako páku, aby Zelenského dotlačil k tomu, co po něm chtěl. Šlo přitom o 250 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř o šest miliard korun. Kongres peníze schválil, vláda ale pomoc Ukrajině na začátku července zablokovala a peníze uvolnila až na začátku září. Ta ale předmětem rozhovoru mezi Trumpem a Zelenskym nebyla.

Trump od začátku odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Teď ale přilil oheň do ohně, když přiznal, že se svým ukrajinským protějškem o korupci a Bidenovi mluvil. "Měli jsme skvělý rozhovor. Byl to rozhovor, kde jsem mu hlavně gratuloval, ale byl hodně o korupci. O vší té korupci, která se děje a tom, že nechceme, aby se naši lidé jako viceprezident Biden a jeho syn přimíchali do korupce na Ukrajině," citovala CNN Trumpovo prohlášení před odjezdem na setkání s voliči v Texasu a v Ohiu.

Americký prezident naopak zaútočil na bývalého viceprezidenta Bidena, který měl v roce 2016 tlačit Kyjev, aby odvolal generálního prokurátora, který firmu jeho syna vyšetřoval. Biden odmítá, že by tlak na odvolání prokurátora souvisel s vyšetřováním. A Američané nebyli jediný západní stát, který bývalého prokurátora Šokina kritizoval a volal po jeho konci.

Zástupci administrativy odmítli o jednání s Ukrajinci vypovídat v Kongresu. Demokraté tak opět začali skloňovat slovo impeachement, tedy proces odvolání prezidenta. Tím jejich vedení přitom podle CNN strašit nechtělo, aby před volbami neaktivizovalo stoupence prezidenta.

"Měl by to být mimořádný prostředek, nejzazší prostředek, ne ten první. Ale jestli prezident zadržuje vojenskou pomoc a snaží se zastrašit lídra cizí země, aby udělal něco nezákonného a poskytl mu špínu na soupeře v prezidentských volbách, tak toto bude jediný prostředek, který je adekvátní zlu, jaké takové chování představuje," řekl pro CNN demokratický kongresman Adam Schiff, který je předsedou Zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688