TNBiz (TN.cz)
Práce  |  23.09.2019 12:48:18

Ministerstvo chce místo dětských skupin opět jesle, plánuje i příspěvek

Jesle místo dětských skupin - takový je plán ministerstva práce a sociálních věcí. Rodiče dětí do tří let, kteří dají své dítě do jeslí anebo mikrojeslí, by se mohli dočkat příspěvku až pět tisíc korun. Ten by šel ze státní kasy. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je třeba zlepšit péči o menší děti a pomoci rodičům s financováním. Novela by mohla začít platit od roku 2021.

Do roku 2012 znal jesle téměř každý rodič. Pak ale přišla vlna dětských skupin, jenže ty by podle novely za dva roky měly zmizet, vrátit by se měly znovu jesle.

"My chceme srozumitelný systém, který bude jasně říkat, že v ideálním případě by měly být děti mladší tří let v jeslích, které chceme vlastně nově postavit na základě fungujících dětských skupin," uvedla Maláčová.

Ministryně si od přejmenování slibuje hlavně srozumitelnost. Lidé si prý pod názvem dětské skupiny představují zábavu a ne péči. Změnit by se mělo i financování, až pět tisíc korun bude na dítě v jeslích přispívat stát. Podmínkou je pracující rodič anebo ten, který aktivně hledá práci. 

"Se odvíjí od té celodenní docházky, nicméně protože se jedná o péči pro děti mladší tří let, tak nepředpokládáme, že všechny děti budou neustále v těch jesličkách, takže pět tisíc je na plnou docházku, pokud dítě bude čtvrtinu v těch jeslích, tak čtvrtina z pěti tisíc," doplnila Maláčová.

Novela zákona počítá také se změnou v případě mikrojeslí - ty by nově mohly provozovat například i některé maminky doma. Starat by se mohly až o čtyři děti.
 

 

18.9. FB, Jana Maláčová: Boucháme šampíčko! V Česku už máme 1000 dětských skupin! A protože ke každé oslavě patří dárky, MPSV si pro dětské skupiny taky jeden připravilo: můžete od nás získat certifikát, potvrzení toho, že to děláte dobře.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688