TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2019 22:37:46

Čistka v ostravské ČSSD. Členové zrušených buněk chtějí stranu opustit

Sociální demokracie může přijít až o 300 členů. V pátek totiž předsednictvo strany zrušilo licenci většině ostravských organizací. Šéfka ostravské ČSSD tvrdí, že většina lidí ze zrušených organizací jinam jít nechce a ve straně tedy skončí. Neklid mezi členy je ale i v dalších politických stranách.

Ostrava bývala baštou ČSSD. Pochází odtud třeba i současný ministr kultury Zaorálek. Teď právě on tvrdí, že zrušení 17 z 26 tamních buněk je podmínkou dalšího úspěchu a šancí tamní sociální demokracii vybudovat znovu.


"Máme dlouhodobě problém s černými dušemi, pokud chceme jít do krajských voleb, musíme jít tímto radikálním způsobem," řekl místopředseda poslanecké sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD).


Podle politologů se ukazuje přetrvávající roztříštěnost strany. Dalším důkazem mají být spory poslance Jaroslava Foldyny s kolegy. I o jeho vyloučení se včera hlasovalo. Sociálním demokratem zůstal jen těsně.

 

 


"Sociální demokracie je tak roztříštěna, že mnozí už nedokáží vedle sebe sedět, že si pan Foldyna posílá názory na Hamáčka," vyložil politolog Jan Kubáček. "Myslím si, že mám pravdu, kolegové že pravdu nemají, a to potvrzují volební výsledky," prohlásil Foldyna.


Spekuluje se přitom o tom, že Foldyna může stranu brzy opustit sám. Směřovat může do Trikolóry, kterou založil Václav Klaus mladší po vyloučení z ODS. "Nevím, kam přejdu, shoduju se v řadech věcí s Klausem a shoduju se i s lidmi z SPD a jejich programem," objasnil Foldyna své názorové směřování.


Pnutí v členské základně přitom zaznamenávají i další strany. Například komunisté ztrácí asi 2500 členů ročně. I tak ale mají zdaleka nejvíc členů. Je jich přes 30 tisíc. Sociální demokraté jsou zhruba na polovině a lidovců je přes 20 tisíc. To například k Pirátům se hlásí asi jen 1000 lidí.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688