TNBiz (TN.cz)
21.09.2019 11:42:08

Podvečerní počasí: Všimli jste si výrazně barevných soumraků v poslední době? Může za ně sopka Raikoke na Kurilských ostrovech. (video)

Češi mohli v posledních týdnech pozorovat neobvykle zbarvený obzor při západu či východu Slunce. Expert z Akademie věd teď vysvětlil, co za sytými barvami na obloze stojí. Vše je složitější, než by se mohlo zdát.

Sytě žlutá, oranžová, červená i fialová. Takové barvy měly v posledních několika týdnech západy a východy Slunce v Česku, často provázené výraznými paprsky. Na obzoru byly vidět vždy jen pár minut, poté vyhasly a zůstala "normální" tmavá, nebo naopak modrá obloha.

Většinu lidí zřejmě ani nenapadlo, že by šlo o něco mimořádného - kromě toho, že západy a východy Slunce byly mimořádně krásné. Někdo z čtenářů se ale možná podivoval nad tím, proč se obzor zbarví všemožnými odstíny, navíc tak často. Pro ně má vysvětlení astronom Petr Horálek z Akademie věd.

"Výrazné karmínové odstíny vycházejí z rozptylového efektu slunečního záření na drobných částicích, které kalí vyšší vrstvy naší atmosféry. Tyto drobné částice putují vysokými stokilometrovými rychlostmi vlivem větrných poryvů nad velkou plochou severní zemské polokoule ve strukturách jakýchsi hustších a řidších vln a postupně se rozmělňují," popsal Horálek na portálu astro.cz.

Velké množství prachu v atmosféře pochází ze sopky Raikoke na Kurilských ostrovech. Silnou sérii erupcí, která vyvrcholila 22. června, se do vzduchu dostaly miliony tun sopečného popela, který poté vysoko v atmosféře rozmělnily vetrné poryvy nad severní zemskou polokoulí.

V současnosti barevnost oblohy (i když ne u nás) ovlivňují ještě další výbuchy sopek - podle Horálka především sopky Ulawn na Papui-Nové Guinei. "Její prach poslední týdny ovlivňuje odstíny soumraků v rovníkových a jižních oblastech naší planety," uvedl astronom.

Podle Horálka se můžeme na barevné rozbřesky a soumraky těšit i nadále. Zároveň ale uklidnil, že sopečná činnost není o nic výraznější než v minulých letech. Více pozornosti na sebe poutají jen proto, že se při letních erupcích sopečný prach dostane o něco výš do ovzduší a způsobí odstíny barev na obloze.

Barevné západy způsobila sopka i na druhém konci světa.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty