Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2019 09:39:46

Víkendář: Sedm největších výchovných chyb

„Každý rodič by byl rád, kdyby jeho děti smýšlely samy o sobě dobře. Studie pak ukazují, že takové děti trpí méně často úzkostmi, dosahují lepších výsledků ve škole a mají zdravější vztahy s jinými lidmi,“ píše na stránkách CNBC psychoterapeutka Amy Morinová. Dodává však, že řada rodičů se sice snaží takového stavu u svých dětí dosáhnout, někdy ale používají „strategie, které mohou způsobovat škody“. Sedm největších chyb pak Morinová shrnuje následovně:

Za prvé, rodiče nechají děti uniknout svým zodpovědnostem. Někdo si sice může myslet, že například domácí práce budou děti nesmyslně zatěžovat nebo jim dokonce způsobovat stres. Nicméně psychoterapeutka tvrdí, že pokud budou doma pomáhat, zvýší to jejich zodpovědnost. Musí se samozřejmě jednat o práce, které odpovídají jejich věku. V takovém případě jim přinesou pocit, že dovedou udělat užitečnou věc a jsou schopné zvládnout daný úkol. I kdyby šlo jen o vynášení koše na odpadky, je to příležitost, jak u dítěte zvýšit pocit kompetentnosti a sebedůvěru.

Za druhé, rodiče se všemožně snaží zabránit tomu, aby dítě udělalo chybu. Morinová uznává, že je někdy těžké sledovat, jak se dítěti něco nedaří nebo je dokonce někde odmítáno. Někteří rodiče se v takových situacích rychle snaží dítě „zachránit před pádem“. Jenže tím mu brání v tom, aby se naučilo zase vstát. Chyby jsou někdy skutečně tím nejlepším učitelem, ať už jde o matematiku či třeba o fotbalový zápas. Dítěti dávají možnost získat mentální odolnost, kterou budou někdy v budoucnu potřebovat.

Třetí chybou je snaha chránit děti před jejich emocemi. Rodiče mohou lehce propadnout pokušení dítě v těžkých situacích rozesmát, nebo je za každou cenu utišovat, když cítí zlobu. Jenže si neuvědomujeme, že tyto naše reakce mají obrovský vliv na jejich emoční inteligenci a sebehodnocení. Je tak lepší pomoci dítěti najít, co jeho emoce spouští a regulovat to.

Čtvrtou chybou je podporování „mentality oběti“. Můžeme tak činit například v situaci, kdy budeme dítěti vysvětlovat, že ono nemůže mít tyhle dražší boty, protože „my jsme z chudšího prostředí než ti ostatní“. Taková slova v něm totiž podporují přesvědčení, že s většinou životních okolností nemůže nic udělat. Namísto toho je lepší děti učit, že právě jejich volba určuje, jaká bude jejich budoucnost. Namísto podporování sebelítosti je tak možné podporovat sebedůvěru dětí s tím, že třeba mohou šetřit nebo jít na brigádu a peníze na boty si vydělat.

Za páté, chybu děláme v případě, pokud děti příliš ochraňujeme. Jestliže totiž eliminujeme výzvy, které před ně život klade, bráníme jim v jejich rozvoji. Je lepší, když rodiče sami sebe vnímají jako průvodce, a ne jako ochránce. Děti musí prožívat život takový, jaký je, i když to někdy budí obavy. My jim v tom musíme dodat důvěru.

Šestou chybou je „očekávat dokonalost“. Vysoká očekávání jsou podle psychoterapeutky prospěšná, ale pokud budou příliš veliká, bude to mít negativní dopady. Když děti dojdou k názoru, že je stejně nemohou naplnit, nebudou se ani snažit, nebo získají pocit, že ať dělají, co dělají, stejně nikdy nedosáhnou úspěchu.

Poslední chybou jsou tresty namísto dodržování disciplíny. Děti se musí naučit, že jejich činy s sebou nesou důsledky, a někdy i vážné. Jenže „je velký rozdíl mezi trestem a vyžadováním disciplíny“. Disciplinované děti uvažují ve stylu „špatně jsem se rozhodl“, zatímco trestané děti si myslí, že jsou prostě špatné. Jinak řečeno, vyžadování disciplíny v dětech v konečném důsledku podporuje pocit, že mohou věci změnit a zlepšit, zatímco tresty vedou k přesvědčení, že k ničemu nejsou.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688