Makroekonomika  |  20.09.2019 12:38:29

Nejrychlejší růst zahraničního dluhu ČR od konce 90. let se loni zastavil a dluh zůstává stabilizovaný i letos

Zahraniční dluh České republiky loni přestal dramaticky růst a relativně stabilizovaný je i letos. Vyplývá to z předběžných údajů za druhé letošní čtvrtletí, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Ke konci letošního června činil zahraniční dluh ČR 4,34 bilionu korun. Zatímco rok 2017 zakončilo Česko s bezkonkurenčně nejvyšším zahraničním zadlužením ve své historii, loni zahraniční dluh poklesl o takřka patnáct miliard korun. Letos v prvních třech měsících roku zahraniční dluh narostl o 11,5 miliardy na 4,37 bilionu, ve druhém čtvrtletí však poklesl o 23,8 miliardy, a tedy nadále zůstává citelně pod úrovní roku 2017. Historicky nejvyšší úroveň dluh vykázal ve čtvrtletním sledování ke konci třetího kvartálu právě roku 2017, kdy činil 4,46 bilionu korun.

Zatímco v roce 2017 dosahoval zahraniční dluh úrovně odpovídající zhruba 86,5 procenta hrubého domácího produktu, loni už to bylo jen 81,8 procenta HDP.

Zastavil se tak nejrychlejší nárůst zahraničního dluhu od druhé poloviny 90. let. V meziročním pohledu totiž předloni zahraniční dluh narostl nejvýrazněji od roku 1997, a sice o 25 procent. Předloňský vývoj zahraniční zadluženosti byl výrazně poznamenán končícím intervenčním režimem České národní banky. Centrální banka totiž při obraně české měny nakupovala za nově vytvářené koruny od spekulantů eura. Šlo často o zahraniční subjekty, které získané koruny ukládaly tak či onak u českých bank. Tyto vklady cizinců v tuzemských bankách se zásadně promítly do enormního nárůstu zahraniční zadluženosti ČR. Ve čtvrtém kvartálu 2017 a během roku 2018 pak došlo k jejich částečnému splacení, což přispělo k loňskému mírnému snížení zahraniční zadluženosti ČR. Snížení objemu vkladů cizinců v tuzemských bankách bylo patrné i v letošním druhém čtvrtletí, kdy naopak rostlo zahraniční zadlužení vlády, kvůli nárůstu objemu českých dluhopisů držených cizinci. Pro zahraniční investory jsou české dluhopisy poměrně atraktivní v době nejistoty v mezinárodních obchodních vztazích, protože představují svého druhu bezpečné útočiště, podpořené stabilizovanými a relativně málo zadluženými veřejnými financemi České republiky.

Objem vkladů cizinců v ČR klesal i letos od ledna do března. Zvýšil se ovšem pro změnu objem dluhopisů držených zahraničními investory. Oba tyto trendy tedy ve druhém letošním čtvrtletí pokračovaly. Úroveň zahraničního dluhu by měla zůstat poměrně stabilizovaná i v příštích čtvrtletích.


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688