Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.09.2019 10:53:47

Recese na straně zisků v S&P 500 se nejspíš ještě prohloubí

Americký akciový index S&P 500 poprvé po třech letech oficiálně vstoupil do recese na straně zisků firem, které do něj patří. A očekává se, že se tento trend bude ve třetím čtvrtletí dále zhoršovat.

Zisky firem na indexu S&P 500 klesly ve druhém čtvrtletí v průměru o 0,35 %, v prvním kvartálu došlo k poklesu zisků na akcii o 0,29 %. Období dvou po sobě jdoucích poklesů tak přichází poprvé od druhého čtvrtletí roku 2016, což odpovídá definici recese na ziscích.

Analytici dotázaní společností FactSet v současné době předpokládají ve třetím čtvrtletí prudší pokles a průměrné odhady odepisují ze zisků 3,95 %. Sentiment se přitom od začátku roku zhoršil. Původně analytici koncem března očekávali naopak zvýšení zisku ve třetím čtvrtletí o 1,07 %. Ohledně zimy jsou ale opět optimističtí - měl by se opět dostavit růst, a to o 1,3 %.

„Jak již bylo řečeno, třetí kvartál na tom pravděpodobně bude ještě hůř. Až na několik vybraných sektorů čeká pokles zisků v podstatě celý trh, přičemž nejvíc zasažené budou znovu polovodiče a těžba ropy," komentuje analytik Patria Finance Ján Hladký. "Premiantem třídy bude nejmladší sektor komunikačních služeb, kde se nacházejí technologičtí giganti jako Facebook nebo Google."

"Zároveň je však nutno podotknout, že počínaje posledním kvartálem tohoto roku vidí analytici opět návrat k růstu. Zisky by si v tom období měly připsat cca 3,5 % yoy a vzestupná dráha by měla pokračovat i do roku 2020. Strach z hlubšího recese by měly krotit i tržby, od kterých se pořád očekává v nadcházejících kvartálech nerušený růst. Realita je tudíž taková, že rok 2018 se nesl ve znamení prudkého zvednutí ziskovosti kvůli daňové reformě a s tímto vyšším srovnávacím základem nyní musí společnosti bojovat. Do toho jsou tady cla a rostoucí mzdy," dodává analytik Hladký.

Některé společnosti, kterým se ve druhém čtvrtletí dařilo nejméně, byly v sektoru kovů a těžby. Příjmy v tomto subsektoru klesly v průměru o 76 % kvůli klesajícím cenám a rostoucím nákladům. Sektor materiálů celkově zaznamenal pokles o 17,88 % kvůli slabé těžbě, která by měla pokračovat i do dalšího čtvrtletí.

Dalším záporným odvětvím byl průmysl. Ale většinu z 10,23% poklesu v tomto odvětví způsobila společnost Boeing. Ta se po stažení letadel 737 MAX přehoupla do velké ztráty. Dalším velkým přispěvatelem poklesu byly stavební společnosti.

Softwarové a IT služby naopak tvořily světlé body technologického sektoru. Nicméně úložiště a polovodiče naopak dotlačily firmy z oblasti informačních technologií k průměrnému poklesu zisků o 5,98 %. Výrobci čipů původně očekávali v druhé polovině roku odraz nahoru, ale nyní jsou již někteří vedoucí pracovníci méně sebevědomí. Ve třetím čtvrtletí predikují analytici 30,81% pokles zisků v čipovém sektoru, tj. ještě strmější než 25,38% pokles v posledním období.

U pěti sektorů S&P z celkových 11 naopak došlo k nárůstu zisků. Vedlo zdravotnictví a pojišťovny. Cigna zaznamenala nárůst zisků o 72,42 % a firmě Humana vyrostl zisk o 49,84 %. Dalšími růstovými sektory byly komunikační služby, finance, nemovitosti a veřejné služby. Analytici očekávají, že těchto stejných pět sektorů si svůj výkon zopakuje i ve třetím čtvrtletí.

"Na závěr ještě dodáme, že zatímco první polovina roku se nesla ve znamení čím dál pesimističtějších odhadů, nyní se situace stabilizovala. Analytici svoje odhady drží poslední měsíc stabilní a dále je nesnižují, což je pozitivní znamení,“ ukončuje Hladký.

Zdroj: MarketWatch


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688