dTest testuje: co vše (ne)zvládnou tyčové vysavače

Obliba tyčových modelů roste Snadná manipulace bez kabelu dělá z tyčových vysavačů zdánlivě ideální pomocníky při úklidu. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest vyzkoušel, jak si 17 modelů poradí s běžnými nečistotami na koberci i tvrdé podlaze. Odborníci při testech zjistili, že řada z nich nezvládne z koberce vysát zvířecí srst ani prach. Za neschopnost vysát nečistoty ve škvírách dřevěné podlahy si 11 modelů vysloužilo nedostatečnou známku. Překvapivě dobré byly výsledky testu ručních vysavačů, jimiž byla většina testovaných modelů vybavena.

Obliba tyčových modelů roste, v prvních třech měsících letošního roku tvořily celých 22 % vysavačů prodaných v ČR*. Přestože jejich průměrná pořizovací cena je zhruba o 1 000 vyšší než u klasických podlahových vysavačů, mají v očích spotřebitelů své výhody. Jednou z nich je, že jsou tyčové vysavače dobíjecí, takže při úklidu nejsou zapojeny do elektrické zásuvky. Své limity však tito pomocníci mají.

Úklid na etapy

I když při pohybu mezi místnostmi nemusíte řešit délku kabelu, omezující je výdrž baterií tyčových vysavačů.  „Rozhodně nemůžete počítat s tím, že s nimi bez dobíjení uklidíte celý byt. Jen tři modely zvládly na jedno dobití vysávat při maximálním výkonu déle než 30 minut. Největší výdrž z nich – 38 minut – měl model Rowenta RH 6751 WO. I na opačném konci výsledkové listiny však figuruje vysavač Rowenta, a to model 9472 WO s výdrží pouhých šesti minut,“ popisuje rozdíly ve výdrži baterií Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Úklid celé domácnosti je tak třeba rozdělit na etapy, protože dobíjení tyčových vysavačů trvá poměrně dlouho – od dvou do šesti hodin. 

I prach může být problém

Nejdůležitějším parametrem pro hodnocení vysavačů jsou zkoušky vysávání. „Efektivitu vysávání jsme posuzovali pomocí přesného vážení nečistot. Na podlahu jsme rozsypali odměřené množství špíny a zvážili hmotnost sáčku nebo prachové nádoby vysavače. Sáček či nádobu jsme pak znovu zvážili po luxování, a to po jednom a třech tazích po znečištěné ploše,“ popisuje Hana Hoffmannová a upřesňuje: „Z koberce jsme postupně vysávali prach, syntetická vlákna a kukuřičné lupínky. Prach i drobky jsme vysávali také z hladké tvrdé podlahy, kde jsme se zaměřili i na čistotu v mezerách, spárech a rozích.“

Už obyčejný prach dokázal některé testované modely potrápit; pět z nich si za vysávání zaprášeného koberce vysloužilo pětku, čtyři modely čtyřku. Například Sencor SVC 7614 TQ nebo Black & Decker SVJ 520 BFSP dokázal při zkoušce odstranit stěží jen 20 % prachu v koberci. Těžkou zkouškou bylo i vysávání syntetických vláken, které v testu simulují zvířecí srst. Neobstálo v ní hned šest modelů a další dva skončily se čtyřkou.

Majitelům mazlíčků lze doporučit například modely Dirt Devil DD788-1 Blade 2 Max a Dyson V8 Absolute, které si dokázaly kromě zvířecí srsti poradit i s prachem, a to jak na koberci, tak na tvrdé podlaze a ve škvírách.

Pozor na spáry i rohy

Pro naprostou většinu testovaných modelů však bylo vysátí prachu mezi škvírami na dřevěné podlaze nad jejich síly a hned 11 modelů si vysloužilo nedostatečnou. Výjimkou nebylo ani to, že vysavač i po třech přejetích ze spáry vysál jen 1 % prachu. Tyčové vysavače bývají díky své konstrukci považovány za ideálního pomocníka pro úklid špíny okolo gauče nebo skříní. Velmi dobrou známku však v této disciplíně obdržel pouze model Kärcher VC5 Premium, jinak padlo šest dostatečných a sedm nedostatečných. Ze 17 modelů tak jen čtyři vysály z rohů a blízkosti stěn více než 40 % nečistot. „Lepšího výsledku můžete při úklidu hůře dostupných míst dosáhnout jen tak, že sejmete kartáč a vysajete je pouze hubicí,“ radí Hana Hoffmannová.

Užitečné ruční vysavače

Reputaci si tyčové vysavače napravily při zkoušce s kukuřičnými lupínky. Pět z nich jich dokázalo z koberce vysát více než 80 % a dalším deseti se dařilo dobře nebo alespoň uspokojivě. Překvapivě dobré pak byly výsledky testu ručních vysavačů, jimiž bylo vybaveno 14 modelů. Čelily nepořádku z cereálií a papírových konfet rozsypaných na stole a hned šest vysavačů dokázalo v obou případech vysát naprostou většinu nepořádku a získat velmi dobrou známku. Jejich účinnost se pohybovala mezi 85 a 95 %. Neosvědčil se ruční vysavač tyčového modelu Black & Decker SVJ 520 BFSP, který v případě konfet i cereálií více foukal, než vysával. Rozsypané lupínky byly i nad síly ručního vysavače Severin HV 7165, který jich posbíral ani ne 40 %. Pak se ucpal a nebylo možné ho dál používat. Ještě hůře skončil ruční vysavač Leifheit Regulus PowerVac 11926, který se zanesl po vysátí pouhých 23 % rozsypaných cereálií.

Bezdrátové neznamená tiché

Pokud jde o hlučnost, jsou si tyčové a klasické vysavače celkem podobné. V praxi to tedy neznamená, že bezdrátové znamená i tiché. K nejtišším z testovaných modelů tyčových vysavačů patří Sencor SVC 7614 TQ a již zmiňovaný Kärcher. Nedostatečnou známku za hlučnost si odnesly Dirt Devil a Black & Decker.

Více informací o testu vysavačů najdete na www.dtest.cz/vysavače

*Podíl jednotlivých typů vysavačů na celkovém prodeji za leden až březen 2019 v kusech v ČR ve sledovaných odbytových cestách. Zdroj: GfK 2019.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika