Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.09.2019 15:49:31

Politico: Podle Airbusu by si Američané novými cly uškodili sami sobě


Šéf společnosti Airbus ostře varoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, že cla uvalená na evropské společnosti v jeho odvětví se obrátí proti americkým zaměstnancům a poškodí dodavatelské řetězce amerických leteckých společností. Poukazuje na to Politico s tím, že Evropa a Spojené státy se už 15 let vzájemně obviňují z neférové podpory společností Airbus a Boeing. A nyní se zdá, že Washington a EU míří k eskalaci tohoto konfliktu.

Ředitel Airbusu Guillaume Faury konkrétně uvedl, že Spojené státy by mohly čelit „velmi negativním důsledkům“ v případě, že uvalí cla na evropské exporty do USA. Důvodem je úzká propojenost evropských a amerických výrobních vertikál. Ředitel pro Politico dodal, že 40 % součástek komerčních letadel vyráběných jeho společností je nakupováno z amerických výrobních řetězců. Takový krok by podle něj poškodil všechny, včetně amerických dodavatelů.

Evropská unie podle Politica očekává, že Světová obchodní organizace na začátku příštího roku rozhodne ohledně dotací poskytovaných Boeingu. Unie také připravila seznam amerického zboží, na které by mohla být uvalena cla. Politico dodává, že řada amerických leteckých společností používá stroje Airbusu, které zase používají americké součástky a jsou vyráběny v Alabamě.

Podle ředitele Airbusu se tu vyrábí i stroj A320, takže cla by dopadla také na americké zaměstnance. To pak „rozhodně není v souladu s tím, čeho chce prezident Trump dosáhnout – přesunu výroby zpět do USA“. Politico k tomu dodává, že podle nového rozhodnutí Světové obchodní organizace Američané mají právo na uvalení cel na evropské exporty.

Faury se dokonce domnívá, že letadla se středním a dlouhým doletem od Boeingu by byla cly postižena více než Airbus. Jeho společnost k tomu odhaduje, že podpora, které se Boeingu dostává ze strany americké vlády, stála Airbus 15 – 20 miliard dolarů. Americký prezident Trump podle Politica používá téma Boeingu a Airbusu jako „materiál pro svůj záměr neustále kritizovat Unii za její obchodní politiku“.

Politico ohledně nového rozhodnutí Světové obchodní organizace týkajícího se práva Američanů na uvalení cel na evropské zboží píše, že „obě strany mají nyní několik týdnů na dodatečné poznámky“. Brusel pak očekává, že i on dostane právo uvalit cla na americké zboží kvůli dotacím poskytovaným americkou vládou Boeingu. Mluvčí Evropské komise k tomu pro Politico uvedl, že „vzájemné uvalení sankcí je kontraproduktivní a poškodilo by obě ekonomiky“. Ochota Unie pro nalezení férového řešení pak podle jeho slov zůstává i po posledním vývoji nezměněna.

Zdroj: Politico

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688