MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  18.09.2019 10:18:34

Přesun MIB do Budapešti přiblíží banku českému trhu a usnadní její kontrolu

Ministerstvo financí při příležitosti společného zasedání senátních výborů (Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu) o přesunu sídla Mezinárodní investiční banky (MIB) z Moskvy do Budapešti (v rámci ratifikace změny statutárních dokumentů MIB) shrnuje základní informace k této problematice.

Vláda jednomyslně schválila přesun sídla MIB do Budapešti včetně prozatímního provádění 29. dubna 2019. Důvody schválení změny sídla jsou zejména skutečnost, že banka bude blíže českému trhu (jedná se o jedinou mezinárodní finanční instituci sídlící ve střední Evropě), omezení možného ruského vlivu, obměna zaměstnanců s navýšením podílu expertů se zkušenostmi z bankovních sektorů států EU a zároveň se MIB stane atraktivnější pro nové akcionáře z řad zemí EU.

I když se jedná o instituci, která vznikla ještě v době existence RVHP, MIB úspěšně prošla transformací, vybudovala si stabilní pozici (potvrzeno mezinárodním ratingem ze strany Moody’s A3, a S&P’s A-) a podporuje české podniky.

Teritoria, která banka svou činností pokrývá, jsou pro české podnikatelské subjekty atraktivní a většina z nich je také v souladu s Exportní strategií ČR na roky 2012-2020. Rusko, Kuba, Arménie, Bělorusko, Vietnam, Mongolsko a členské země EU Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, jsou teritorii, kde banka v současnosti operuje, podporuje export malých a středních podniků a má řadu lokálních kontaktů. Co se týče ekonomických přínosů, souhrnné investice MIB pro české firmy od restartu činnosti banky v roce 2012 činí 221 mil. EUR, vložený kapitál ČR je 37 mil. EUR, což znamená multiplikační efekt českého vkladu 1:6. Celkově od restartu v roce 2012 MIB podpořila přes 30 českých firem v sektorech strojírenství, telekomunikací, energetiky či automotivu.

Ministerstvo financí jako gestor účasti ČR v MIB velmi podrobně činnost banky monitoruje a projekty související s ČR konzultuje s relevantními institucemi, zejména s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Vzhledem k občas se objevujícímu názoru, že banka porušuje tzv. protiruské sankce, byly některé projekty banky, stejně jako aktivity zástupců ČR v orgánech MIB, opakovaně a předem konzultovány s Finančním analytickým úřadem (FAÚ), který je orgánem odpovědným v ČR za vnitrostátní koordinaci při provádění pro ČR závazných mezinárodních sankcí. V žádném z konzultovaných případů nebylo podezření na porušení sankcí shledáno. FAÚ také zastává názor, že přesunem sídla banky z Moskvy do Budapešti bude banka podléhat efektivnější kontrole při uplatňování sankcí EU, mj. těch souvisejících s rusko-ukrajinským konfliktem (ačkoli již nyní se jimi banka dobrovolně řídí).

MIB zároveň implementovala nejvyšší mezinárodní standardy v oblasti compliance, což potvrzuje i fakt, že banka prošla compliance analýzami významných evropských bank. MIB je členem OECD Anticorruption Network a řídí se pravidly Global Forum on Transparencyand Exchange of Information for Tax Purposes, Financial Action Task Force (FATF) a Basilejskými pravidly obezřetného podnikání.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688