TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.09.2019 09:44:28, aktualizováno 20.09.2019 09:44:28

V Česku se žije lépe než v USA. Přeskočili jsme i Slováky. SROVNÁNÍ

Česká republika si podle společnosti Deloitte nevede vůbec špatně - kvalita života je tu 24. nejvyšší na světě. Životní úroveň Čechů je tak dokonce vyšší než například ve Spojených státech. Nejlépe je na tom naše bezpečnost, gramotnost nebo zdravotní péče. Pohořeli jsme ale v přístupu k informacím a kvalitě životního prostředí.

Podle indexu společenského vývoje, který sestavuje společnost Deloitte ve spolupráci s organizací Social Progress Imperative, mají Češi 24. nejvyšší životní úroveň. V rámci indexu srovnávaly 146 zemí. Není překvapením, že nejlépe dopadly skandinávské státy, Německo, Kanada, Japonsko a Austrálie. Na druhém konci žebříčku se ocitly africké země nebo třeba Afghánistán.

 

Češi si ve světovém měřítku vedli opravdu dobře, ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi to ale není žádná sláva. Oproti roku 2015 si navíc pohoršili o dvě místa. Jejich život je nicméně kvalitnější než sousedních Poláků či Slováků, kteří jsou až na 35. místě. Životní úroveň je v Česku dokonce vyšší než ve Spojených státech, které skončily na 26. místě.

 

Kvalita života v Evropě

 

Pozoruhodné je, že v žebříčku HDP na obyvatele Česko skončilo až na 30. místě, tedy o šest míst hůře. Pro Čechy tak evidentně platí, že dokáží žít kvalitní a plnohodnotný život i s méně penězi.

Nejlépe Česko dopadlo v dostupnosti vysoškolského vzdělání. Velmi dobře si také vedlo v bezpečnosti, ať už se jedná o majetek, mučení či politické vraždy. Míra úmrtnosti na silnicích nebo železnicích je však vysoká. Mezi další oblasti, které Čechům zkvalitňují život, patří přístup k pitné vodě, možnost alespoň základní hygieny, extrémně nízká úroveň podvýživy a naopak vysoce kvalitní lékařská péče, nebo také gramotnost. 

Nedostatkem je naopak přístup k informacím - velmi špatně si Česko vede zejména v digitalizaci veřejné správy. Nejhoršího výsledku dosáhlo v oblasti životního prostředí, které je podle indexu v Česku spíše nekvalitní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688