mpo.cz (MPO)
Komodity  |  17.09.2019 19:18:35

Budoucnost ostravských hutí je jasnější. Díky dnes podepsanému memorandu

Publikováno:
17.9.2019
Autor:
Odbor komunikace 01400

Strategický rozvoj a udržitelný růst ostravských oceláren. Hlavní důvody, proč vzniklo memorandum o porozumění mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a společností Liberty Steel Continental Europe. V Ostravě ho podepsali vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a výkonný předseda Gupta Family Group Alliance (GFG) Sanjeev Gupta. Právě do GFG prostřednictvím skupiny Liberty Steel od letošního 1. července patří huť Liberty Ostrava. Memorandum navazuje na obdobný dokument uzavřený mezi ostravskými hutěmi a zaměstnanci, které zastupuje odborová organizace. Ten upravoval zaměstnanost, objem výroby a prodloužil platnost kolektivní smlouvy do roku 2023.


„Pro Ministerstvo průmyslu a obchodu je, jak říkáme od samého začátku, klíčové zachování výroby v Moravskoslezském kraji a konkurenceschopnost české oceli. Liberty Ostrava patří mezi největší hutní podniky v České republice, loni tam vyrobili více než 2,1 milionů tun oceli a firma měla víc než 6 500 zaměstnanců. Kromě tuzemského trhu společnost dodává výrobky do více než 40 zemí světa,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: Memorandum se proto kromě strategického rozvoje a udržitelného růstu logicky zabývá také ochranou práv zaměstnanců a odráží záměr MPO víc se zapojit do dění v ostravské huti. Stát tak mimo jiné bude mít člena v dozorčí radě společnosti.“

V dokumentu jsou přesně specifikovány konkrétní oblasti, v nichž podepisující strany našly porozumění. Jedná se o energii a infrastrukturu, rozvoj lidských zdrojů, výzkumné a vývojové činnosti a společnou obchodní politiku. „Jsem moc rád, že mohu do naší rodiny přivítat zkušené a ocelářství oddané pracovníky ostravské huti. S jejich pomocí vytvoříme strategii pro zásadní rozvoj Liberty Ostrava, který jí umožní stát se znovu silným a úspěšným výrobcem oceli,“ říká výkonný předseda GFG Alliance Sanjeev Gupta.

S dokončením akvizice začala stodenní analýza ostravské huti. Firma chce mimo jiné detailně posoudit možné investiční projekty a připravit plán pro zvýšení konkurenceschopnosti, rozšíření výrobkového portfolia a růst prodeje. Skupina Liberty také zahájila jednání o koupi energetického podniku TAMEH Czech, který huti dodává veškeré energie.

„Ostravská huť má strategickou pozici a velmi zkušené a kvalifikované pracovníky. Její výhodou je schopnost přizpůsobit svůj výrobkový mix situaci na trhu tak, aby mohlo být dosaženo maximálního zisku. Chceme zde proto stabilizovat výrobu a poté ji pomocí investic významně navýšit, abychom využili i volnou kapacitu finální výroby,“ vysvětluje pozici ostravské huti v očích nového vlastníka generální ředitel Liberty Steel Continental Europe Jon Bolton.

„Stav českého ocelářství nám samozřejmě není lhostejný, Intenzivně ho podporujeme, proto nejen v Evropské unii jednáme o clech a kvótách,“ doplňuje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvana Jirotková a zdůrazňuje: „MPO usiluje o vyváženost ochranných opatření tak, aby dostatečně chránila české ocelářství a zároveň nepoškozovala uživatelský průmysl s přidanou hodnotou.“ Karel Havlíček dodává, že se s ohledem na situaci na globálním trhu s ocelí nabízí zvážit i speciální formy podpory. „Předpokládám, že se i tím bude zabývat speciální ocelářská skupina, složená ze zástupců státu, průmyslu a odborů. Na MPO se má prvně sejít 2. října,“ upřesňuje ministr průmyslu a obchodu.

Podpisu memoranda o porozumění, které s tuzemskou ocelí úzce souvisí, se zúčastnili také britský velvyslanec v České republice Nick Archer či hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák říká: „Pevně věřím, že podepsané memorandum znamená významný krok k zajištění udržitelného rozvoje hutnictví v našem kraji.“

Uzavření strategického dokumentu jako symbolické završení celého akvizičního procesu vítá také primátor statutárního města Ostrava Tomáš Macura. Doplňuje: „Z pohledu města je kromě zachování zaměstnanosti zásadním tématem požadavek na další snižování negativního vlivu hutě na životní prostředí a její další angažovanost v oblasti společenské odpovědnosti.“

Na slavnostní akci nechyběli ani poslanci, senátoři i starostové obcí z Moravskoslezského kraje, obchodní partneři a zaměstnanci huti.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688